'Ma što vegani jedu za Božić?'

Razmišljate o primjenama u svojoj prehrani? I u blagdanskim danima možete uživati u bezmesnim delicijama - od pečenke od sejtana i mlinaca do francuske salate i makovnjače.

T
radicionalna blagdanska jela sadrže goleme količine mesa i drugih životinjskih proizvoda, stoga udruga „Prijatelji životinja“, u suradnji s Anitom Petrović iz skupine aktivista Vegan Thugz i Mislavom Skrepnikom iz Facebook-zajednice Snaga bilja, nude nešto drukčiji, a jednako ukusan presjek uobičajenog veganskog blagdanskog stola. U zanimljivom i dinamičnom videu prikazali su nekoliko ukusnih recepata uz koje će svi brzo ogladnjeti i prihvatiti se kuhače.

Ukusna jela prikazana u videoreceptu pod nazivom 'Ma što vegani jedu za Božić?' su: juha od graha sa zvjezdicama kao predjelo, pečenka od sejtana punjena povrćem uz karameliziranu mrkvu i prokulice te mlinci posluženi uz umak od gljiva, francuska salata i makovnjača. Naš video svjedoči kako je lako napraviti ukusan blagdanski objed zbog kojega nije patila nijedna životinja. Dopustite da ovi blagdani budu radosni i za životinje te se okušajte u kuhanju jela bez životinjskih sastojaka. Želimo vam veganski Božić i suosjećajnu novu godinu! poručuje Anita Petrović, sjajna kuharica i predana aktivistica za prava životinja.

Mislav Skrepnik, certificirani instruktor fitnessa, kao autor videa dodaje: Meso, mlijeko, jaja i med nisu potrebni za ljudski organizam. Ako imamo i znanstvene i živuće dokaze da možemo ne samo biti zdravi, već i fit te ostvariti sve svoje potencijale veganskim načinom života, vrijeme je da odaberemo taj suosjećajniji put. Sve počinje na našem izboru kako ćemo se hraniti i danas je zaista lako biti vegan. Blagdanski dani su idealno vrijeme za preispitivanje navika i motiviranje za pozitivne promjene.





RECEPTI ZA VEGANSKI BOŽIĆNI RUČAK
PREDJELO: JUHA OD GRAHA SA ZVJEZDICAMA
GLAVNO JELO: PUNJENA PEČENKA OD SEJTANA, KARAMELIZIRANA MLADA MRKVA I PROKULICE, FRANCUSKA SALATA, MLINCI, UMAK OD ŠAMPINJONA, ZELENA SALATA S NAROM


DESERT: MAKOVNJAČA


Juha od graha sa zvjezdicama
Sastojci: ½ kg graha, 2 glavice luka, 1 vezica zelenja za juhu, 2 žlice ulja, 2 češnja češnjaka, sol, papar, crvena mljevena paprika za ukrašavanje; tjestenina bez jaja u obliku zvjezdica
Priprema: Grah namočiti preko noći. Na ulju propržiti sitno sjeckani luk, češnjak i na kockice izrezano zelenje za juhu. Dodati grah i podliti s litrom i pol vode. Kuhati na laganoj vatri dok se grah ne skuha. Ukuhati tjesteninu u obliku zvjezdica i ukrasiti mljevenom crvenom paprikom i peršinom.

Punjena pečenka od sejtana
Sastojci: za pečenku: 2 šalice pšeničnog glutena, 1 žličica soli, 1 žlica maslaca od kikirikija, 1 žlica češnjaka u granulama, 2 šalice vode, nekoliko žlica ulja za oblikovanje; za punjenje: ½ sitno nasjeckane glavice luka, ½ šalice zobenih pahuljica, ½ šalice sojinih ljuspica, ¼ šalice namočenog ili kuhanog ječma, ¼ šalice namočene crvene leće, ¼ šalice namočene heljde, ¼ šalice na kockice izrezanog dimljenog tofua, ½ žličice soli, ½ žličice papra
Priprema: Za pečenku, najprije promiješati suhe sastojke pa dodati vodu i zamijesiti. Smjesa mora biti žilava i izgledom podsjećati na meso. Nauljiti smjesu i podlogu pa rukama ili valjkom za tijesto stanjiti sejtan na oko 1 cm kako bismo mogli oblikovati štrucu. Za punjenje, sve sastojke pomiješati i staviti na sredinu razvaljanog sejtana. Pomoću prozirne folije zarolati sejtan u roladu. Foliju čvrsto zavezati na krajevima (dobro je čak i duplo umotati sejtan kako se štruca ne bi raspala ili popila previše vode pa bila spužvasta i gnjecava). Tako zamotanu roladu kuhati u 2 litre posoljene vode oko 1 sat. Roladu izvaditi iz folije, pustiti da se malo prohladi pa zapeći sa svih strana na tavici s nekoliko žlica ulja. Tako zapečenu roladu umotati u lisnato tijesto i peći 20-ak minuta da se lisnato ispeče. Pustiti da se dobro ohladi pa rezati na kriške debele oko 2 cm.

Karamelizirana mlada mrkva i prokulice
Sastojci: ½ kg prokulica, 1 vezica mlade mrkvice
Priprema: Mladu mrkvu i prokulice očistiti i na pola skuhati u lagano posoljenoj vodi. Na ulju na kojemu ste zapekli pečenku karamelizirati prokulice i mrkvicu uz podlijevanje malo vode u kojoj se kuhalo povrće. Ukrasiti sitno sjeckanim peršinom i čilijem.

Francuska salata
Sastojci: po 2 šalice graška, mrkve i krumpira, 2 šalice sjeckanih kiselih krastavaca, 2 šalice majoneze bez jaja (kupovna ili domaća)
Priprema: Povrće skuhati u lagano posoljenoj vodi (može i u onoj u kojoj su se kuhale prokulice i pečenka od sejtana jer ćete tako dobiti idealan povrtni temeljac koji se može smrznuti pa koristiti po potrebi). Kada se povrće ocijedilo i ohladilo, dodati kisele krastavce i majonezu. Dobro promiješati pa doraditi okus, ako treba, dodavanjem soli ili kiseline od krastavaca.

Mlinci
Sastojci: 1 paket domaćih mlinaca bez jaja, 1 manja glavica luka, 10 dag dimljenog sejtana, 4 žlice ulja, sol, papar
Priprema: Na ulju popržiti luk i sitno isjeckan dimljeni sejtan. Zakuhati 1 litru malo posoljene vode pa u kipuće ubaciti mlince. Kada omekšaju, procijediti ih iz vode i ubaciti na ulje i poprženi luk, dodati sol i papar te dobro promiješati. Po želji, mogu se još dodatno dopeći u pećnici.

Umak od šampinjona
Sastojci: ½ kg sitnih šampinjona, 4 češnja češnjaka, 2 šalice nezasađenog sojinog mlijeka, 1 žlica brašna, 2 žlice ulja, sol, papar
Priprema: Dobro popržiti na ulju na ploške narezane šampinjone sa sitno kosanim češnjakom. Kada  je isparila sva voda iz njih, podliti ih sojinim mlijekom u kojemu je umućena jedna žlica brašna. Dodati začine i pustiti da se još lagano krčka i da se zgusne. Ako je previše gusto, dodati malo povrtnog temeljca ili biljnog mlijeka.

Zelena salata s narom
Sastojci: 1 glavica kovrčave endivije, 1 glavica radiča, 1 nar; sol, češnjak, ulje, ocat
Priprema: Očistiti salatu i nar. Pomiješati pa začiniti dresingom od češnjaka, ulja i octa.


Makovnjača
Sastojci: za tijesto: ½ kg brašna, 3 dl vode ili biljnog mlijeka, 1 kockica svježeg kvasca, 4 žlice šećera, 1 vanilin šećer, 1 šećer s okusom ruma ili dvije žlice ruma, 1 šećer s okusom limuna (ili ribana korica pola ekolimuna), ½ žličice soli, ½ šalice ulja; za nadjev: 2 vrećice mljevenog maka, 4 žlice šećera, 1 vanilin šećer, 1 šećer s okusom ruma ili dvije žlice ruma, 1 šećer s okusom limuna (ili ribana korica pola ekolimuna), 4 žlice pšeničnog griza, 2 žlice ulja, 2 dl biljnog mlijeka
Priprema: U vodi/mlijeku otopiti kvasac, šećer i začine pa dodati brašno i zamijesiti meko tijesto. Pustiti da se pokriveno krpom udvostruči te razdijeliti u dva dijela. Nadjev rasporediti na razvučeno tijesto. Zarolati savijaču i staviti na nauljeni pleh. Isto učiniti i s drugom polovicom. Peći oko 1 h na 180 °C. Kada je pečeno, premazati glazurom od prokuhane 1 žlice vode i 1 žlice šećera. Prema želji, u nadjev se mogu staviti grožđice, cimet ili rum za dodatnu aromu.

Ocijeni članak