75 najboljih albuma klasične glazbe za 75 godina Croatia recordsa

20.12.2022.

20:00

Autor: Mirna Farkaš Salamon/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

75 najboljih albuma klasične glazbe za 75 godina Croatia recordsa

75 najboljih albuma klasične glazbe za 75 godina Croatia recordsa

Foto: HTV / HRT

Naša najdugovječnija diskografska kuća "Croatia records" obilježava 75 godina postojanja. Tim povodom, u foajeu zagrebačkog HNK predstavljeno je luksuzno, obljetničko izdanje 75 najboljih albuma klasične glazbe. 

Riznica arhiva nekadašnjeg Jugotona, a već više od trideset godina i Croatije recordsa, bogata je neprocjenjivim snimkama klasične glazbe. Upravo su za kraj godine u kojoj slave 75 godina postojanja, odlučili objaviti luksuzan komplet od čak 75 albuma klasične glazbe.

- Stalno smo se u nekim bivšim vremenima vodili tko je više proda, tko je popularniji, onda smo rekli kako u toj velikoj arhivi postoji mnogo blaga, istaknuo je Želimir Babogredac, direktor Croatia recordsa.

Impresivnu kolekciju čine i operna djela, operete i baleti, poseban dio zauzimaju hrvatski skladatelji i solisti, ali i veliki dirigenti, pjevači i ansambli.

- Kad okrenete se iza sebe, kad čovjek vidi što su napravili, i sve moje kolege prije mene, 150 godina filharmonije, i ovo sve što radimo, što rade naši kolege je povijest i možemo mi u Hrvatskoj biti ponosni na to što imamo, rekao je Mirko Boch, ravnatelj zagrebačke filharmonije.

Hrvatska ima dugu tradiciju snimanja glazbe, 1927. u Zagrebu je nastao prvi glazbeni zapis u kontinentalnoj Europi, arhiva Croatia recordsa postoji od 1947., a odabrana glazba samo je mali dio bogate baštine.

- To mi se čini kao velika prednost ovog izdanja, da pobudi zanimanje za sve ono što stoji u arhivima Croatie recordsa, i što predstavlja naš identitet u glazbi, rekao je violinist Goran Končar.

- U svakom slučaju to je prvi puta da se nešto takvo događa, to treba pozdraviti i ja se veselim listanju i slušanju, rekao je pijanist Vladimir Krpan.

- Moram reći da sam danas i ponosna i sretna da sam dio ove velike priče obljetničke, istaknula je pijanistica Ida Gamulin.

- Neobično mi je drago da se ovakva jedna svečanost dijeli umjetnicima, rekao je violinist Tonko Ninić.

Publika svih 75 albuma može slušati na CD-ima, putem USB-a, ali i na posebnom YouTube kanalu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!