"Brundibar" u Jasenovcu pratilo više od 400 učenika

12.10.2022.

20:13

Autor: Igor Ahmetović/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

"Brundibar" u Jasenovcu

"Brundibar" u Jasenovcu

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Na prostoru Memorijalnog spomen-područja Jasenovac, jednog od simbola patnje i stradanja u Drugom svjetskom ratu, dječji zbor Zvjezdice, u spomen na sve žrtve tog zloglasnog ustaškog logora, izveo je operu za djecu "Brundibar". Operu su u originalu izvodila djeca iz koncentracijskih logora u okupiranoj Čehoslovačkoj tijekom Drugoga svjetskog rata. Izvedbom u Jasenovcu, koju je pratilo 400 učenika iza svih krajeva Hrvatske, Zvjezdice su još jednom poslale poruku i upozorenje da se strašna povijest - ne smije ponoviti.


- Kroz nekakvu tu dječju naivnost se pokazuje koliko je djeci tada bilo teško u logoru. Oni su izvodili tu operu da im bude lakše prihvatiti te sve situacije, rekla je Gita Hajdarhodžić, mala Zvjezdica.

- Nažalost, većina djece, sudionika originalne izvedbe i skladatelji su stradali u holokaustu te se nakon toga ta opera izvodi redovito diljem svijeta u komemorativne svrhe, rekao je redatelj Hrvoje Korbar.

- Posebno je važno da djeca prvo prođu kroz edukaciju o Jasenovcu i čuju, zapravo, povijest logora. Nakon toga, emocije koje dobijete govore više od riječi, rekla je producentica Nataša Popović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!