Buran početak sezone u Domu likovnih umjetnika

18.09.2023.

09:08

Autor: Mirna Farkaš Salamon/M.B./Vijesti iz kulture/HRT

Od podruma do galerije ispod kupole, umjetnici su različitim vizijama svijeta u kojem živimo ispunili galerijske prostore doma likovnih umjetnika. U Meštrovićevu paviljonu, istodobno su otvorene čak četiri izložbe.

Izložbena sezona u Domu hrvatskih likovnih umjetnika počela je burno. 

- Prostor je veliki, i naravno bitno je kakvi su umjetnici i umjetnice, kakvi su radovi, i kako su postavljene izložbe. Mislim da HDLU uz program koji podržavaju gradski ured za kulturu i ministarstvo kulture i medija zapravo započinje na najreprezantativniji mogući način ovu sezonu, rekao je Tomislav Buntak, dekan ALU i predsjednik HDLU.

Izložbe "Različita slika", "Extra Time" i "Prožimajući svjetovi Barrya Wolfryda" zauzele su različite galerijske prostore umjetničkog paviljona.

- Staklo je za mene samo medij u kojem radim, a ovo je zapravo antiratna izložba bazirana na klišeima. Svaka skulptura moje je tumačenje određenog klišea, primjerice skulptura "Kad vrane lete" inspirirana je udaljenošću, kazao je umjetnik Barry Wolfryd.

- Ja nisam imala pred sobom potpunu površinu slike, nego se ona u stvari odmotavala, ona je u stvari nastajala nekim raznim slučajnostima. Zato sam i nazvala tu izložbu Različita slika jer se konstantno ta slika mjenjala, kazala je umjetnica Gordana Bakić.

- Extra time - pokušavao sam spojit, to jest ne pokušavao, nego još uvijek pokušavam spojit svoju umjetničku praksu koja je u stvari ručni rad i rekao bi neko amatersko bavljenje nogometom. rekao je umjetnik Željko Beljan.

Na skupnoj izložbi "Svjetovi unutar svjetova" grupa umjetnika iz Danske, SAD-a, Španjolske, Slovenije i Hrvatske ponudila je novo viđenje vlastite umjetničke prakse.

- Izložba je zapravo rezultat jednomjesečnog boravka u rezidencijalnom projektu programu u gradiću Andrač, na Mallorci, koji je i inače jedan veliki centar za suvremenu umjetnost, kaže umjetnik Igor Eškinja.

Izložbe će se u Meštrovićevu paviljonu moći razgledati do početka listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!