Dnevnik Pauline P. u novom ruhu

04.03.2023.

19:55

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/HRT/R.S.

Scena iz filma Dnevnik Pauline P.

Scena iz filma Dnevnik Pauline P.

Foto: Dnevnik / HRT

Dnevnik Pauline P., priča o simpatičnoj učenici koja zapisuje važne događaje iz svoga života, autorice Sanje Polak, u nas je, osim u rukama učenika, završila i na kazališnim daskama i filmskom platnu. Za posudbu knjige u knjižnicama postoje liste čekanja, a večeras se u kazalištu Žar ptica premijerno izvodi u novom ruhu. Filmska priča o Paulini u kina stiže 23. ovog mjeseca.


Paulina ne prestaje oduševljavati kazališne gledatelje.

- Kada djeca prezentiraju tu lektiru na bilo koji način, onda vidite je li ta lektira sjela djeci odnosno je li pisana jednostavno, a ova lektira je sigurno pisana jednostavno, za HRT Dnevnik rekla je Sanja Biškup, učiteljica, OŠ Stjepana Radića Božjakovina.

Nakon 17 godina u režiji Snježane Banović, Dnevnik Pauline P. premijerno je u novom ruhu u kazalištu Žar ptica.

- Igrali smo oko 272 do 273 puta, i to je jedinstven slučaj, rijedak i u svijetu, a pogotovo u hrvatskom kazalištu. Došlo je vrijeme za temeljitu obnovu, kazao je Drago Utješanović, ravnatelj GK Žar ptica, uloga učitelja. 

Nakon gotovo 90 000 gledatelja, spremni su za novu publiku.

- Energiju koju sam donijela u lik, to sam definitivno ja. Takva sam i ja bila kao mala, mali zvrk koji juri posvuda, puno priča, tako da tu ima definitivno neka sličnost sa mnom i Paulinom, istaknula je Nika Ivančić, uloga Pauline, GK Žar ptica.

Paulinu je majstorski satkala nagrađivana književnica Sanja Polak. S nastavcima je dosegnula vrtoglavu nakladu od četvrt milijuna.

- Svi nastavci Dnevnika Pauline P. su nastali zato što su me djeca molila da im ja pišem još. I ja sam nebu zahvalna i djeci i svima koji čitaju i da se konačno stvorila jedna priča o tome kako djeca vole čitati, rekla je Sanja Polak, autorica romana o Paulini P.

Za posudbu knjige - liste čekanja 


Za posudbu knjige postojale su liste čekanja. 


- Danas su to online rezervacije. Nabavljamo u našim fondovima i imamo dovoljan broj primjeraka knjiga. Svi naslovi Sanje Polak su najposuđivaniji u Knjižnicama grada Zagreba, kazala je Natalija Dragoja, koordinatorica Odjela za djecu i mladež, Knjižnice grada Zagreba. 


Na posudbu je čekao i redatelj filmske verzije priče o Paulini. Snimana je prošlog ljeta na 70 lokacija u Zagrebu i Samoboru.


- Podatak je zanimljiv zapravo 2013. je razvoj scenarija odobren u HAVC-u, ta djeca koja glume u filmu tad nisu bili ni rođeni, ali snimljen je relativno brzo. Neke stvari se prelamaju u tom filmu, koje bi možda trebali kao društvo obratiti pažnju više, a to je obitelj i empatija, rekao je Neven Hitrec, redatelj filma Dnevnik Pauline P.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!