Donacija slika za Ukrajinu

18.07.2022.

09:28

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/T.D./Studio 4/HRT

Slike za Ukrajinu

Slike za Ukrajinu

Foto: Studio 4 / HRT

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Vinkovci pokrenulo je akciju "Kultura-kulturi" za pomoć Ukrajini, u koju se uključio velik broj umjetnika iz tri slavonske županije. Prikupljena su umjetnička djela 57 autora, čija se vrijednost procjenjuje na više od 200 tisuća kuna. Veliku donaciju primio je veleposlanik Vasilj Kirilič.

Humanitarna akcija pripremala se tri mjeseca, uključili su se brojni umjetnici i prikupili 62 umjetnička djela.

- Poklonila sam jednu mrtvu prirodu, ovako malo vedrijih boja. Malo da osvježi, da raspoloži nekoga i obraduje, naglasila je Slavica Jalovičar, slikarica iz Osijeka.

- Vojni ratni invalidi, pogotovo umjetnici, uvijek su za pomoć drugim ljudima u nevolji i na takve akcije uvijek se odazivamo jer to nas ispunjava duhovno i čini sretnim, rekao je Tonča Ferbežar, kipar iz Otoka.

Svojim likovnim radovima odlučili su pomoći raseljenim građanima Ukrajine, ali i onima koji su ostali u vrtlogu rata.

- Kako smo započeli sa svime ovime, morali smo zato što dva naša člana su Ukrajinci i počeli smo s ovom akcijom na inicijativu Kreše Marića našeg prokuratora još 3. ožujka, rekao je Marko Lončar, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Vinkovci.

- Na taj dan kad su čuli da je napadnuta Ukrajina i počela ratna zbivanja. Sjetio sam se brojnih vinkovačkih umjetnika kojih nema, koji su dali na stotine svojih dijela, upravo u humanitarne svrhe, rekao je Krešo Marić, vinkovački Gradski muzej.

Umjetnička djela poklanjaju se Ukrajini za opremanje nekoliko škola i jedne institucije. Koje će to biti škole, odlučit će sami Ukrajinci.

- Zahvalni smo Vladi RH, zahvalni smo Hrvaticama i Hrvatima na ovoj snažnoj podršci. Prisjećam se riječi velikog Hrvata Marka Marulića - "Bogu budi hvala ki nebesa skova i svaka ostala". Zahvaljujemo Bogu i Hrvatskoj na toj snažnoj podršci Ukrajini, rekao je Vasilj Kirilič, veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

Mještani Vinkovaca suosjećaju s izbjeglicama iz Ukrajine jer su i sami, kažu, prošli ratne strahote.

- Možemo to možda najbolje razumjeti jer i sami u našem kraju smo to prošli, tako da velika zahvala i naravno potpora gdje očekujemo da je u budućem vremenu i drugi pomognu Ukrajinskom narodu, naglasio je Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca.

- Prepoznali su puno toga što se nama događalo na području Vukovarsko-srijemske županije, rekao je Damir Dekanić, vukovarsko-srijemski župan.

Zbirkom slika za Ukrajinu Vinkovčani su još jednom pokazali veliko i humano srce u iznimno teškim trenucima za ukrajinski narod.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!