Eugen Varzić mrzi kad ga zovu hiperrealistom

23.07.2021.

10:53

Autor: Sanda Dičak/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Portreti Eugena Varzića

Portreti Eugena Varzića

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Emocije, ovaj put u određenim trenucima života, i to likovnom tehnikom, prikazao je hrvatski suvremeni umjetnik Eugen Varzić. 

Kako kaže, njegovu ocu trebalo je 25 godina da izjavi da su mu slike "OK" pa je tako nazvao svoju izložbu u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku - "Sve su ti slike OK" - na kojoj je predstavio djela nastala u proteklih pet godina.


Na izložbi je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Za naziv izložbe Eugen Varzić odabrao je poruku svog oca koji mu je nakon što je vidio slike napokon dao potvrdu za rad. U umjetničkoj galeriji izložio je svoje portrete. Tehnika klasična, ulje na platnu, no svako lice donosi i njegov komentar situacije koja ga okružuje, podsjeća na neki događaj. 


Emocija i odsjaj očiju s Varzićevih portreta govore o duboko humanom umjetniku velikog slikarskog naboja koji nas vodi istini ljepote svakodnevlja. Mrzi kad ga svrstavaju u hiperrealizam.


- Tehnički hiperrealizam je sasvim drugačiji od ovoga što radim. On je dosta lišen slikara na platnu, više je tehnički, a kod mene se radi o jednom klasičnom realizmu s time da sam fokusiran na portrete, odnosno lica ljudi, prijatelja, rodbine koristim za ispričati neku svoju priču, stvoriti, napominje Varzić.

Među portretima su i oni nazvani "Hrvatska", "Srbija" i "Bosna"- kroz lica žena razmatra sudbine triju zemalja, njihove strahove, povijesni balast i nesiguran zalog budućnosti. Proces stvaranja mu je dugotrajan, izabire svoje ukućane, prijatelje kao modele. 


- Jedan klasični primjer je ženski portret izložen na izložbi. Mi smo se družili u ateljeu, moja kćer je radila šminku, radili smo neke dekoracije i nastao je čitav niz fotografija koje ja kasnije koristim kao ishodišnu točku, filtriram nekako kroz sebe, izbacujem na platno van sasvim nešto drugo od onoga što je prvotno fotografirano, kaže Varzić.


Uz portrete, na izložbi su predstavljeni i pejzaži koji tvore posebnu cjelinu u umjetnikovu stvaralaštvu.


- On nosi tu jednu smirenost panonskoga mora, sjevera Istre, Poreča, urbanih pejzaža zagasitih tonova i to je odmak od onih pejzaža koje imamo na jugu koji pršte bojama. To je jedno smireno duboko promišljeno slikarstvo sa porukom upitnosti opstojnosti ovakvog društva kakvo jest, komentira kustos izložbe Vinicije Lupis.


Sve u svemu, bravuroznom likovnom tehnikom, bilo da je riječ o pejzažima, totalima ili portretima, slikar Varzić nikoga ne ostavlja ravnodušnim.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!