HTV iz Cannesa: Svi su jedva dočekali da završe dvije pandemijske godine

23.05.2022.

21:31

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/IMS/HRT

Maja Njirjak iz Cannesa

Maja Njirjak iz Cannesa

Foto: Dnevnik / HRT

Na 75. filmskom festivalu u Cannesu, uz 21 film u glavnoj konkurenciji u programu "Izvjestan pogled" natječe se 19 naslova, među njima i dva filma u hrvatskoj koprodukciji - "Dani suše" i "Vizija leptira". U središnji Dnevnik HTV-a iz Cannesa se javila novinarka Maja Njirjak koja je razgovarala s producenticom Anitom Jukom o tajni uspjeha.

- Tajna je da smo sudjelovali na dva izuzetno kvalitetna dugometražna igrana filma. Prvi je turski film "Dani suše", redatelja Emina Alpera, a drugi je "Vizija leptira", redatelja Maksyma Nakonechnyija, kazala je Juka i dodala da su oba filma snimljena za vrijeme pandemije.

Kad smo počeli snimati ukrajinski film, redatelj je bio COVID pozitivan drugi dan, izjavila je Juka i zbog toga se moralo zaustaviti snimanje. Nakon što su opet krenuli u produkciju, direktorica fotografije je bila COVID pozitivna.

- Bilo je izazovno i teško snimati. Kad su tako teška snimanja, kasnije nastanu jako kvalitetni filmovi. Redatelj je iz Ukrajine stigao u Cannes. Tu su velike emocije. Ovdje su i naši glumci - Edvin Liverić, Darija Lorenci Flatz koji imaju značajne uloge te montažer Ivor Ivezić koji je montirao cijeli film. Kada su se susreli, to su bile nevjerojatne emocije, svi su se zagrlili i plakali. Bilo je tužno, ali ujedno i veselo, istaknula je.

Novinarka Maja Njirjak je za kraj javljanja rekla da se u Cannesu osjeti povratak na staro, svi su jedva dočekali da završe ove dvije pandemijske godine i da se vrati stari holivudski glamour. U fokusu je najviše bio Tom Cruise koji je dobio počasnu Zlatnu palmu, a uoči njegovog filma bio je prelet francuskih borbenih aviona.

Na festivalu u Cannesu uz 21 film u glavnoj konkurenciji, u programu "Izvjestan pogled" natječe se 19 naslova, među njima i dva filma u hrvatskoj koprodukciji - "Dani suše" i "Vizija leptira". Na canneskom tepihu - uzbuđenje u hrvatskim redovima. Premijerno je prikazan turski film "Dani suše", snimljen u hrvatskoj koprodukciji. U središtu radnje mladi je tužitelj, koji se u ruralnoj Anatoliji i fiktivnom gradu Yaniklaru sukobljava s prljavom politikom.

- Okosnica filma je alegorija turske politike, što je i univerzalni fenomen. Autoritarnost i populizam koji danas prevladavaju u političkim strukturama, rekao je redatelj Emin Alper.

- Ovo je moj drugi film. Poseban izazov bio je prikazati mladića koji u prljavom političkom okruženju postavlja najvažnije pitanje: koja će biti tvoja reakcija kad vlast pita - jesi li uz nas, naglasio je Selahattin Pasali, glumac.

Na filmu su surađivali hrvatski filmaši, među njima i naš glasoviti direktor fotografije Goran Mećava.

Već u srijedu je nova premijera u programu "Izvjestan pogled", hrvatska koprodukcija s Ukrajinom i film "Vizija leptira".

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!