Izložba u Muzeju brodskog Posavlja o prapovijesti

03.03.2023.

07:00

Autor: Silvio Stilinović/Vijesti/HRT/A.S.

Izložba "Doba leda i vatre"

Izložba "Doba leda i vatre"

Foto: HTV / HRT

Iako Muzej brodskoga Posavlja još nema stalni postav, jer je u ratu uništen veći dio zgrada, njegovi djelatnici trude se zanimljivim izložbama predstaviti veliko povijesno blago koje se u tom muzeju čuva. Među najvrjednijima su prapovijesni izlošci.


"Doba leda i vatre" interaktivna je izložba Muzeja brodskog Posavlja koja već dva mjeseca privlači posjetitelje. Stručnjaci muzeja odlučili su na suvremeni način približiti život na tom području od prije 100 tisuća godina. Otprilike toliko stari su i nalazi koje muzej čuva.

- Ova izložba u Slavonski Brod i Muzej brodsko posavski dovodi eminentne hrvatske stručnjake i institucije. U radu, pripremi ove izložbe pomogli su prije svega Prirodoslovni muzej u Zagrebu, uz to i Filozofski fakultet u Zagrebu, a danas evo i HAZU, rekao je Hrvoje Špicer, ravnatelj Muzeja brodskog Posavlja. 

Većini posjetitelja posebno je zanimljiva atraktivna lubanja mamuta, koja je gotovo potpuno očuvana. Ona je predmet istraživanja i izvan Hrvatske. 

- Oni jesu životinje koje migriraju, imaju godišnje migracije i tako. Međutim, nije baš najjednostavnije brzo pronaći neko bolje mjesto za život ako vam se životni uvjeti relativno brzo promijene, što znamo da se kroz kvartar na pojedinim dijelovima sjeverne hemisfere i događalo, kazala je dr.sc. Jadranka Mauch Lenardić, paleontologinja, stručna suradnica HAZU-a.

Cijenjena hrvatska paleontologinja održala je predavanje o mamutima i slonovima te pronalaženju njihovih fosila u Slavoniji. Mladi posjetitelji izložbe tako su mogli mnogo toga saznati o čudesnom životu gornjeg pleistocena. 

- Drago mi je da su pozvana školska djeca pa ću iskoristiti priliku i ostalim posjetiteljima, neke osnovne stvari o slonovima i mamutima. Mislim da postoji puno nekih stvari koje budu interesantne, a ne znaju se, dodala je Mauch Lenardić.

- Ako povežemo i nalaze iz instituta iz Varšave koji nam je detektirao starost mamuta 96 tisuća godina, govori o značaju ove izložbe i ovoga postava kojega radimo, kazao je Špicer. 

U Muzeju kažu da s nestrpljenjem očekuju dovršenje izložbenih dvorana kako bi mogli pokazati sve što čuvaju u muzejskom fundusu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!