Interliber, kultna manifestacija za ljubitelje čitanja, pisanja i književnosti

09.11.2022.

14:34

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Interliber, kultna manifestacija

Interliber, kultna manifestacija

Foto: HTV / HRT

Dina Grozdanović Poštolka, voditeljica projekta Interliber Zagrebačkog velesajma, istaknula je u emisiji Studio 4 kako je ovo 44. Interliber, kultna manifestacija za sve ljubitelje čitanja, pisanja i književnosti, ove godine nudi oko 50 tisuća naslova i prisutno je oko 300 izlagača iz Hrvatske i 15-ak iz zemalja svijeta.

- Očekujemo stotinjak tisuća posjetitelja, naglasila je.

Ove se godine predstavljaju dvije zemlje, a to su Srbija i Ukrajina. Ovo jest politika, ali politika knjige, istaknuo je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

Na pitanje koliko su pandemijske godine utjecale na nakladnike i izdavače, Kozina je rekao kako je 2017. godine izgubljeno 50 posto knjižara. Nakon toga je slijedio lagani oporavak.

- Situacija se stabilizirala, otvaraju se nove knjižare. Naše branša broji 1700 djelatnika u nakladništvu i knjižarstvu, na to dodajmo oko 1000 aktivnih pisaca, 500 prevoditelja i dizajnera.Tu je milijardu kuna koje ostvaruje branša, naglasio je.

Dodaje kako su 2021. godine prema podacima FINA-e, nakladnici i knjižari radili 7 posto bolje nego 2020. godine.

- Ove smo godine vidjeli odličan prvi dan Interlibera pa s pravom očekujemo pozitivan smjer u kojem idemo, istaknuo je.

Grozdanović Poštolka je rekla kako su sajmovi ogledalo gospodarstva te kako oni postoje ovdje da izlagačima pomognu da stupe u kontakt sa svojim kupcima.

- Istraživanja koja radimo svake godine pokazuju da pola nacije čita, a pola ne. To nije samo naš problem, već i problem mnogih zemalja, naglasio je Kozina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!