Puccinijeva omiljena jednočinka na Veliki četvrtak u HNK Split

05.04.2023.

07:06

Autor: Regina Zubanović/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/HRT/V.M.

Sestra Angelica

Sestra Angelica

Foto: HNK Split / promo

Tragična opera o majčinoj ljubavi, "Sestra Angelica" s "Giannijem Schicchijem" i "Plaštom" čini triptih, a upravo je "Sestra Angelica" bila Pucciniju bila najdraža jednočinka iz triptiha. Koncertna izvedba te jednočinke na Veliki četvrtak već postaje tradicija Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Uoči koncertne izvedbe najavljene za četvrtak, 6. travnja, ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska bila je splitskom HNK-u gdje je razgovarala s dirigentom, maestrom Vetonom Marevcijem i glasnogovornikom kazališta Davorom Vukovićem:

Samostan u Italiji krajem 17. stoljeća, tamošnje časne sestre raspravljaju o svojim željama, jedino sestra Angelica tvrdi da nikada nije ništa istinski željela. No, ostale sestre znaju da Angelica laže, jer otkako je prije sedam godina stigla u samostan bezuspješno pokušava prikriti svoju nesreću - tako počinje priča Puccinijeve jednočinke čijom će izvedbom na Veliki četvrtak u splitskom kazalištu ravnati maestro Veton Marevci.

- Bilo bi mi drago da se svake sezone izvodi jer to je prekrasna, sentimentalna jednočinka, vrlo je dramatična, vrlo iskrena partitura koju je maestro Puccini obožavao. Smatrao ju je jednom od svojih najuspješnijih opera, a mi u splitskome HNK-u imamo i sjajne protagoniste, rekao je Marevci.

U naslovnoj ulozi nastupa sopranistica Antonija Teskera, Terezija Kusanović tumači ulogu njezine sestre kneginje, a sudjeluju i Barbara Sumić, Đina Vučković, Dora Jana Klarić i druge članice Zbora HNK-a.

- Ovaj je naslov specifičan jer traži samo žensku podjelu. Muški se zbor pojavljuje na kraju, samo u zadnjih nekoliko minuta. Uživam u pripremi svakog djela s našim krasnim umjetnicima, a što se tiče Puccinijevih partitura to je uvijek jedan poseban proces jer njegova gotovo opsesivna želja za promjenom svake, i najmanje atmosfere, za prikazivanjem bogate palete emocija, vidi se u svakom taktu, ustvrdio je maestro Merevci.

Iako je "Sestra Angelica" Pucciniju bila najdraža jednočinka iz triptiha, češće se izvodi komedija "Gianni Schicchi". Upravo je u paru sa Schicchijem "Sestra Angelica" premijerno bila prikazana u Splitu 2009. godine i to pod ravnanjem maestra Ivana Repušića te u režiji Fabija Sparvolija.

Galerija
Sestra Angelica, Foto: HNK Split/promo
Sestra Angelica, Foto: HNK Split/promo

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!