Jedan klik za virtualnu šetnju povijesnom riznicom

10.02.2023.

07:05

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Jedan klik za virtualnu šetnju povijesnom riznicom

Jedan klik za virtualnu šetnju povijesnom riznicom

Foto: HTV / HRT

Murterska udruga Argonauta izradila je web-stranicu posvećenu arheološkom lokalitetu uz crkvu sv. Martina na Ivinju nedaleko od Tisnog. Njime se sada može virtualno prošetati. Iako se vrijedan lokalitet nalazi na prometno frekventnom mjestu, većina turista i posjetitelja i ne zna za njega. To će se sada, nadaju se u udruzi, promijeniti.


Jedan klik za virtualnu šetnju povijesnom riznicom, lokalitetom važnim i za nastanak Tisnog.

- Ako nije "online", ustvari kao i da ne postoji upravo iz tog razloga smo odlučili digitalizirati tišnjansku baštinu, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Nela Turčinov, voditeljica projekta "Od Argonaute za Tisno 2022.".

Saželi su na jednom mjestu baš sve što treba znati. Stišću lajk za povijest na dlanu Tišnjani svih generacija. Udžbenik im, kažu školarci, nije mrzak, ali zavičajnu povijest rado listaju i na Mreži.

Važno je istaknuti da se samo 1 posto učenika u Hrvatskoj ne koristi se digitalnim tehnologijama u svakodnevnom životu. Ostalima su sveprisutne, pokazalo je nacionalno istraživanje.

- Često tako nešto istražujemo. Povijest i geografiju, nešto što me zanima, kazao je Lovro Špadina, učenik 6. razreda OŠ Vjekoslava Kaleba, Tisno.

A i u svom dvorištu imaju što vidjeti. Važno je ovo arheološko nalazište, nijemi svjedok nekoć vrlo burnog života.

- Ovdje je prije tih srednjovjekovnih stanovnika Ivinja bila i antička villa rustica i kasnije ranosrednjovjekovna crkva koja je pretpostavljala, naravno, da su tu bili stanovnici u 5., 6. i 7. stoljeću, rekao je Josip Ćuzela, povjesničar umjetnosti.

Pasionirani istraživači povijesti za tišnjanski vremeplov znaju. No, većina gostiju ovoga kraja ne. Afirmacija baštine cilj je ovakvih projekata.

- Važni su u razvoju kulturnog turizma u malim zajednicama da pokažemo ono što imamo, čuvamo lokalni identitet i povećavamo turističku ponudu rekla je Ivona Jadrić, Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, Murter.

Prošlost treba čuvati  za budućnost i njihov je to moto ističu murterski aktivisti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!