"Kad je stao svijet", melankolična komedija i napeti politički triler

16.02.2022.

19:50

Autor: Jana Radić/Dnevnik/IMS/HRT

"Kad je stao svijet", predstava INK-a

"Kad je stao svijet", predstava INK-a

Foto: Istarsko narodno kazalište / hnk-zajc.hr

Komedija "Kad je stao svijet", postavljena prema tekstu Dore Delbianco, večeras se premijerno izvodi u Istarskom narodnom kazalištu. Potpisuje ju poznati slovenski redatelj Vito Taufer, a nastala je u koprodukciji pulskog i riječkog kazališta. 

Melankolična komedija ujedno je i napeti politički triler. Intimna obiteljska drama prerasta u društvenu krizu, a rješenje je na rubu apsurda. Tekst Dore Delbianco duhovit je, ciničan i često bolno istinit.

- Ne znamo tko pije, tko plaća, tko je negativac tko je pozitivac, vakcine da ili ne, lažne vijesti, to su nekako te osnovne teme i gubitak nekih osnovnih ljudskih civilizacijskih vrijednosti i normi, kaže redatelj Vito Taufer.

Zamjena identiteta, strast mladih ljubavnika, slučajno umorstvo predsjednika. Predstava "Kad je stao svijet" povezala je na sceni nekoliko naraštaja. Prvakinja riječkoga glumišta u ulozi je ministrice policije.

- Iako u ovom komadu nijedno lice nije pozitivno pa tako nije ni ona, sve je rađeno realistično ali opet nekako malo pomaknuto. Tako da smo svi zajedno uživali, kazala je glumica Olivera Baljak.

Glumac Aleksandar Cvjetković dodaje kako bi predstava trebala biti vrlo značajna, a da je Dora Delbianco napravila jako dobar predložak.

Nakon pulske premijere, predstava će potkraj mjeseca igrati i u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!