"U malu je uša đava" - nostalgična priča o odrastanju

11.02.2022.

20:13

Autor: Mariola Milardović Perić/Dnevnik/HRT

Praizvedena predstava "U malu je uša đava"

Praizvedena predstava "U malu je uša đava"

Foto: HRT / HRT

Napokon, iz četvrtog pokušaja zbog pandemije, sinoć je u splitskom kazalištu praizvedena predstava "U malu je uša đava" Tisje Kljaković Braić, nastala prema najprodavanijoj hrvatskoj knjizi u prošloj godini. Nostalgična priča o odrastanju vratila je publiku u osamdesete godine.

Mnogo smijeha i poneka suza. Topla priča o odrastanju u Splitu osamdesetih. Komadići života otrgnuti od zaborava. Svatko ima ovakvu priču, samo je Tisja svoju i zapisala.

- Da će ova priča tako taknut ljude, to mi nije bilo ni u primisli, očito da sam napisala uspomenu jedne generacije – kaže Tisja Kljaković Braić, autorica knjige "U malu je uša đava".

Najčitanija hrvatska knjiga napokon je dočekala kazališno uprizorenje.

Mala Tisja, voljeni dida Žarko i baba Nevenka, majka i otac, susjedi koji su onda bili druga obitelj nizale su se sličice iz života, tako bliske i poznate.

- Jedna lipa priča o obitelji u kojoj se i voli, i posvađa, koja ima i svoje razmirice i koja se podržava – kaže Andrea Mladinić, glumica koja je utjelovila Tisju.

- Tisja ima taj osjećaj karikaturistice, tako da ona kroz dječju prizmu duhovito prikazuje likove, a opet didu je napisala s tako puno emocija – smatra Nenad Srdelić koji se pojavljuje u ulozi dide Žarka.

Mario Kovač potpisuje režiju i dramatizaciju:

- Bilo nam je super, zabavno i imali smo slatke muke što iz teksta izbaciti jer sve je duhovito i dobro - kaže.

Pljeskom i ovacijama publika je nagradila predstavu, baš kao i glumca Filipa Radoša, koji je ovom ulogom obilježio četrdeset godina na kazališnim daskama. S mnogo emocija i nostalgije, takva je predstava, takav je i život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!