"Kad svijeće dogore" premijerno u zagrebačkom HNK

23.03.2021.

20:05

Autor: Mirna Farkaš Salamon/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

"Kad svijeće dogore"

"Kad svijeće dogore"

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon dugo vremena naš cijenjeni filmski redatelj Branko Ivanda vraća se kazalištu i s troje prvaka zagrebačke drame: Zrinkom Cvitešić, Sinišom Popovićem i Goranom Grgićem na daske Hrvatskog narodnog kazališta donosi predstavu "Kad svijeće dogore", prema drami poznatog mađarskog pisca Sándora Máraia. Naša ekipa predstavu je vidjela i prije večerašnje pretpremijere.


Komorno, ali neobično snažno na veliku pozornicu naše nacionalne kuće redatelj Branko Ivanda filmskim je jezikom postavio dramu "Kad svijeće dogore". Međuigru dvojice glumaca s duhovima prošlosti.

- To je jedan neobičan prostor, naše hrvatsko narodno kazalište, za tako komornu dramu, međutim ja sam želio da se ta dva fenomenalna lika Sándora Máraia , da se izgube u velikom prostoru, to mi je bilo, imao sam osjećaj da će nekako njihov intenzitet igre u tom velikom prostoru dobit na snazi, govori redatelj Branko Ivanda.

Maraj u svom romanu postavlja bezvremenska pitanja o ljubavi i prijateljstvu, koja u adaptaciji Christophera Hamptona postaju oštrija i sudbonosnija.

- On ih je zaoštrio do krajnjih granica u jednom gotovo trilerski napetom dijalogu između te dvojice muškaraca koji eto idu rasplesti svoju prošlost, govori Siniša Popović, "Henrik".

Sve se odigrava u nekoliko sati jedne večeri koju su obojica dugo čekala, a kopanje po prošlosti otvara nove spoznaje.

- Kažu da nam se na kraju života prevrti cijeli film tako možda je za predigru, za generalnu probu dobro rekapitulirati sve ono što smo proživjeli i na koji način smo živjeli, ističe Goran Grgić, "Konrad".

- Nekako je baš ovaj tekst strašno prigodan za ovo vrijeme sad, prvo su nam prekinuti ti neki odnosi koje smo imali do sad i narušeni, hajdemo reći, drugo, imamo strašno puno vremena preispitivati i sebe i život do sada, govori Zrinka Cvitešić, "Krisztina".

Bez vizualnih trikova ili scenografskih atrakcija drama "Kad svijeće dogore" put je u intimu u kojoj svaka riječ, katkad i šapat, pokazuje redateljsko, ali i glumačko majstorstvo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!