Kakve veze imaju moda i strip pokazuje izložba u Rijeci

28.04.2021.

07:00

Autor: Danijela Minić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

default error photo

Kakve veze imaju moda i strip pokazuje istoimena izložba postavljena u Muzeju grada Rijeke u sklopu programske završnice projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Otvorenje je upriličeno bez publike koja atraktivne predmete iz kolekcije stripova te kreacije poznatih svjetskih dizajnera može pogledati od danas pa do sredine lipnja. 

Izložba "Moda i strip", jedinstvena u svijetu, svjedoči o izravnim sponama stripa i mode, koja je često nastajala pod utjecajem stripovskih junakinja i junaka.

 

- Izložba je povezala ove dvije iznimno zanimljive discipline, strip i modu, i kroz više od sto eksponata pokazuje na koji način su se strip i moda uzajamno nadopunjavali, inspirirali, kaže Irena Kregar Šegota, direktorica RIJEKE 2020. 


Malo je poznato da je Yves Saint-Laurent crtao stripove. Uz njegove uratke publika može vidjeti i originalnu Diorovu haljinu, Gaultierove cipele i popularne tenisice oslikane stripovskim junacima. 


- Izložba je nastala u suradnji s jednim od najpoznatijih europskih muzeja u Francuskoj, muzejem stripa u Angoulemeu. U povodu stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj prvi put došla je ovamo s prilagođenim postavom, rekao je Thomas Schnabel, ataše za kulturu i zamjenik ravnatelja Francuskog instituta u Zagrebu.


- Prije svega zahvale idu Francuskom institutu na organizaciji i koristim ovu priliku da čestitam stoti rođendan Francuskom kulturnom institutu koji je uvijek bio most između kultura, ali i između država, rekao je dogradonačelnik Rijeke Marko Filipović

Naslijeđe EPK su novouređeni i obnovljeni galerijsko-muzejski prostori, pa je uz stalni postav u Palači šećerane Muzej grada ovu izložbu ugostio u obnovljenoj staroj zgradi, popularnoj "kockici".


- Nakon obnove palače, nakon obnove i uređenja interijera prvi put upravo ovom izložbom otvaramo novu lijepu obnovljenu kockicu, rekao je ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović.


Jedinstvena izložba i ostali programi ostaju dostupni građanima kao dio naslijeđa EPK i nakon formalnog zatvaranja projekta potkraj tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!