Izložba "Moda i strip"

21.02.2021.

19:56

Autor: Anja Cerar/Dnevnik/IMS/HRT

Francuski institut, Zagreb

Francuski institut, Zagreb

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Izložbom koja otkriva tajne veze stripa i mode počela je proslava velikog jubileja, 100. obljetnice Francuskog instituta u Zagrebu. Eksponati koji potvrđuju da je Francuska svjetska velesila stripa, ilustracije i mode iz prestižnog Muzeja stripa u Angoulêmeu stigli su u Muzej za umjetnost i obrt.


Galerija
Izložba "Moda i strip", Foto: Dnevnik/IMS/HRT
Izložba  "Moda i strip", Foto: Dnevnik/IMS/HRTIzložba "Moda i strip", Foto: Dnevnik/IMS/HRTIzložba "Moda i strip", Foto: Dnevnik/IMS/HRTIzložba "Moda i strip", Foto: Dnevnik/IMS/HRTIzložba "Moda i strip", Foto: Dnevnik/IMS/HRTIzložba "Moda i strip", Foto: Dnevnik/IMS/HRTIzložba "Moda i strip", Foto: Dnevnik/IMS/HRT

„La Villaine Lulu” („Zločesta Lulu”), jedini je strip velikog modnog kreatora Yvesa Saint Laurenta. Tu je i jedna Diorova haljina, modni dodaci, parfemi, brojni crteži. Dotad na marginama, strip 60-ih ulazi u polje likovne, pa i drugih umjetnosti i do danas ima golem utjecaj na kulturu u najširem smislu, tako i modu. 

- Ovom jedinstvenom izložbom htjeli smo pokazati poseban odnos mode i stripa. S jedne strane, stripovski likovi često nose prepoznatljivu odjeću, imaju snažan modni potpis i stil, a s druge, utjecaj stripa na modne dizajnere je golem. Mugler, Saint Laurent, Jean-Charles de Castelbajac, samo su neki od njih, kaže Pierre Lungheretti, ravnatelj Međunarodnog centra stripa u Angoulêmeu.

U ovoj prigodi potpisan je novi sporazum Francuske i Hrvatske na području stripa.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, izrazila je uvjerenje da će se kroz bilateralnu suradnju s Francuskom, koja je jedna od prijestolnica stripa, dati stripu onu vidljivost u hrvatskoj kulturi koju ima i zaslužuje.

Francuski veleposlanik Gaël Veyssière ističe da ne postoje male kulture.
- Hrvatska je zemlja s malim brojem ljudi, ali njezina je kultura golema. Veličine poput Krleže, Ruđera Boškovića utjecale su na cijeli svijet. Poenta je u dijalogu. Već sto godina upoznajemo jedni druge, razgovaramo i zajedno gradimo budućnost, poručio je.

Stoti rođendan Francuskog instituta slavit će se cijele godine, i to sjajnim kulturnim programom. Strip-autor i ilustrator Cyril Pedrosa i književnik Éric-Emmanuel Schmitt samo su neki od francuskih umjetnika koji će nas posjetiti.

- Zagrebački je jedan od prvih francuskih instituta u svijetu, što je veoma važno. Ali to nije pitanje francuske prisutnosti u Hrvatskoj, nego mjesto razmjene dviju kultura. Najvažnije je da istražujemo nova polja suradnje i zajedno gledamo u budućnost, istaknuo je Guillaume Colin, ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu.

Galerija
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, Foto: Dnevnik/IMS/HRT
Pierre Lungheretti, ravnatelj Međunarodnog centra stripa u Angoulêmeu, Foto: Dnevnik/IMS/HRTFrancuski veleposlanik u RH Gaël Veyssière, Foto: Dnevnik/IMS/HRTGuillaume Colin, ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu, Foto: Dnevnik/IMS/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!