100 godina Francuskog instituta u Hrvatskoj

15.02.2021.

13:28

Autor: Hina/HRT

100 godina Francuskog instituta u Hrvatskoj

100 godina Francuskog instituta u Hrvatskoj

Foto: Damil Kalogjera / HRT

Francuski institut u Hrvatskoj ove godine slavi stotu obljetnicu osnutka, a jedan od prvih događaja kojim ju obilježava izložba je fotografija Damila Kalogjere "Pogled na Francuski institut na prijelazu iz osamdesetih godina".

Izložba, koja se može razgledati u Preradovićevoj ulici do 18. ožujka, podsjeća na niz kulturnih događaja koji su s hrvatskim partnerima organizirani između 1982. i 1992. godine, a koje je kao tadašnji službeni fotograf Instituta snimao Damil Kalogjera.


S četrdesetak izloženih fotografija izložba donosi galeriju portreta francuskih gostiju, s Pascalom Brucknerom, Jean-Jacquesom Beineixom, Michelom Legrandom, Léonom Gischiaom, Compagnie Philippe Genty, ansamblom Les Arts Florissants, kao i hrvatskih partnera i umjetnika poput Vlade Habuneka, Ivana Ladislava Galete, Dunje Vejzović.


Širok je raspon područja koje je Francuski institut organizirao obogaćujući kulturnu ponudu Zagreba, od glazbe, kazališta, plesa do književnosti, razgovora, izložbi, performansa.


Po riječima samog autora, osamdesete su u Zagrebu bile prožete izuzetno bogatim i raznolikim kulturnim događanjima, a kulturna scena Zagreba sjajnim autorima, dok je među najaktivnijim stranim kulturnim institutima bio svakako Francuski institut u Hrvatskoj, koji se tada zvao Francuski institut u Zagrebu.


Kako je podsjetio u svom tekstu o izložbi, tadašnjeg direktora Francuskog instituta Jean-Pierre Lanfreya upoznao je početkom osamdesetih na jazz koncertu u Lapidariju, nakon čega je počeo fotografirati za Institut, a suradnja se nastavila s njegovim nasljednikom Jacquesom Defertom i trajala preko deset godina.


- Neka zamišljena granica poslovnog i privatnog neprimjetno se pretvorila u prijateljski odnos međusobnog poštivanja, znatiželje i nadograđivanja. Pratiti i dokumentirati tako dobro zamišljen i raznovrstan program bio je koliko izazov toliko i privilegija, istaknuo je Kalogjera.

100 godina Francuskog instituta u Hrvatskoj

100 godina Francuskog instituta u Hrvatskoj

Foto: Damil Kalogjera / Francuski institut

Posebna emisija na HRT-u


U nedjelju, 21. veljače, u 21,10 sati na Prvom programu HTV-a prikazujemo posebnu emisiju 100 godina Francuskog instituta.


- Francuski institut u Zagrebu slavi stotu godišnjicu svojeg djelovanja, kao prva ustanova tog tipa u jugoistočnoj Europi i jedna od prvih u svijetu. U posebnoj emisiji posvećenoj ovoj obljetnici gostuju ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, francuski veleposlanik u Hrvatskoj Gaël Veyssière, izbornica hrvatske kulturne sezone u Parizu "Croatie la voici" Seadeta Midžić i Thomas Schnabel, ataše za kulturu i zamjenik ravnatelja Francuskog instituta u Zagrebu, najavljeno je iz našeg Odjela kultura.

Od samih početaka Francuski institut promiče hrvatsku kulturu 


Francuski institut u Hrvatskoj osnovan je 21. veljače 1921. na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje je osnovana istoimena udruga s ciljem promicanja francuskog jezika, književnosti, kulture.


Francusko Ministarstvo vanjskih poslova u to je vrijeme pokrenulo svoju novu službu čija je misija bila promicanje kulturnog utjecaja Francuske u inozemstvu, a koja imenuje Raymonda Warniera 1922. godine prvim francuskim lektorom u Zagrebu. On 1935. postaje prvi ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu. Warnier je bio prijatelj Ivana Meštrovića i ključna osoba u organizaciji velike izložbe njegovih djela u pariškom muzeju Jeu de Paume 1933. godine, a bio je vrlo blizak umjetničkom kolektivu Zemlja čijim je članovima pomogao da nastave studij i karijeru u Parizu.


Njegov nasljednik Jean Dayre govorio je hrvatski jezik i bio stručnjak za dubrovačku književnost. Utemeljitelj je godišnjeg časopisa Francuskog instituta Anali Francuskog instituta u Zagrebu, koji je izlazio od 1937. do 1990. i pomogao da Francuska upozna određene hrvatske književnike, od Nazora i Matoša do Krleže i Matvejevića.


Do kraja tridesetih godina prošlog stoljeća već je tri tisuće studenata učilo francuski jezik u Francuskom institutu koristeći njegovu bogatu biblioteku. Stvaranje Francuskog instituta bilo je dio većeg pokreta za obnavljanje interesa za Francusku i francuski jezik, nakon kraja Prvog svjetskog rata i raspada Austrougarskog carstva, a mnoge slične udruge organizirane su diljem Hrvatske.


Danas je Francuski institut prisutan u brojnim segmentima kulturno-umjetničke scene, podupire hrvatske festivale i druga kulturna događanja predstavljajući ono najbolje od suvremenog francuskog stvaralaštva, organizirajući izložbe u gradskim muzejima i galerijama i podržava razvoj stručne razmjene posebice u području muzejske djelatnosti i baštine te kinematografije.


Jedan od projekata se otvara 21. veljače u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt - izložba  'Moda i strip' koja stiže iz francuskog Muzeja stripa iz centra Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image. Javnost će ju moći razgledati od 23. veljače do 28. ožujka:

Suradnja i solidarnost ključne za stotu obljetnicu


Iz Francuskog instituta ističu kako je međusobna dinamika dviju zemalja bila ključna u njegovu nastanku, pa će to biti u središtu proslave stote obljetnice, koja će se fokusirati na "isticanje tog kulturnog odnosa i dijaloga između naše dvije zemlje, kojeg Francuski institut već čitavo stoljeće potiče, prati i strukturira." Tijekom godine prisjetit će se, najavljuju, "najljepših stranica u povijesti ovog drevnog i živog dijaloga koji se i dalje obogaćuje, obnavlja i osmišljava".


Kao ključne riječi stote obljetnice ističu suradnju, ali i solidarnost, s obzirom na sve teške kušnje koje su hrvatske kulturne institucije i akteri prošli tijekom 2020. godine, a što će se izraziti kroz provedbu zajedničkih projekata i namjenski program. Kažu da će se, okupljajući glavne kulturne institucije u zemlji, kao i aktere alternativne scene, u raznim područjima poput filma, književnosti, animacije, glazbe, izvedbenih i vizualnih umjetnosti, gastronomije, program obilježavanja stogodišnjice odvijati tijekom 2021. u raznim gradovima diljem zemlje.


Jedan od programa najavljen je već za danas, 15. veljače:

Raznoliki programi će biti organizirani oko 4. "rendez-vousa", godišnjeg ključnog događanja Francuskog instituta: Rendez-vous u Frankofoniji u ožujku, Neočekivani Rendez-vous u svibnju i lipnju vezan uz izvedbene umjetnosti i baštinu, Rendez-vous au cinéma u rujnu i listopadu i Digitalni rendez-vous vezan uz umjetnost i kulturu povezanu s novim medijima.


Bit će i dio glavnih aktualnih događanja poput Rijeka 2020, Europska prijestolnica kulture do kraja travnja 2021. i BD 2020, godina stripa u Francuskoj koja je produljena do kraja lipnja.


Program se održava u kontekstu pandemije, pa će se i događaji u povodu stogodišnjice fokusirati na oblike umjetničke intervencije i participativne projekte koji omogućuju nove metode susreta i razmjene s publikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!