Klimatski aktivizam: grafiti, ne vandalizam!

01.11.2022.

07:12

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Klimatski aktivizam: grafiti, ne vandalizam!

Klimatski aktivizam: grafiti, ne vandalizam!

Foto: Dnevnik / HRT

Novi incident u jednom od poznatih europskih muzeja! Klimatski aktivisti zalijepili su se za nosač kostura dinosaura u berlinskom Prirodoslovnom muzeju. I dok vodstva muzeja razmišljaju kako spriječiti takve incidente, u Hrvatskoj se klimatski aktivizam, zasad, provodi na edukativan način. Na ekološku osviještenost pozivaju četiri murala na ulicama četiriju naših gradova.

Mural u Osijeku, kontrast je održivog i neodrživog. Stablo pod staklenim zvonom kao metafora budućnosti u Rijeci. Polarni medvjed u Sisku - upozorava na globalno zagrijavanje. I u Zagrebu - zahvala Majci Prirodi. Murali su na fasadama osnovnih škola i upozoravaju na klimatske promjene.

- Zaključilo se da je ovo najadekvatniji način da im približimo sve ono što želimo reći i što želimo iskomunicirati i naposljetku da, murali su vrlo atraktivni način ne samo za djecu već i odrasle, rekao je umjetnik grafita, ''Graffiti na gradele'' Krešimir Golubić, (Leon GSK).

Autori murala dolaze iz skupine Grafiti na gradele, a pozvani su na inicijativu WWF Adrie, Europske komisije i Europskog klimatskog pakta. Na radionicama se uči o ekologiji, ali i da su grafiti umjetnost, a ne vandalizam. Koliko su grafiti ekološki?

- Da, to je dobro pitanje, ali kako sve ide naprijed tako i sprejevi, oni koje koristim i često me to roditelji na radionicama znaju pitati - ali radi se o najmanje štetnim bojama, dodao je Golubić.

video thumb

No, posljednja dva mjeseca zbog klimatskog aktivizma europski muzealci bilježe štetu. Posljednji je nedjeljni incident u berlinskom Prirodoslovnom muzeju - ruke nisu zalijepili za zid, već za nosač kostura dinosaura.

"Požari, glad, ratovi - dinosauri su nestali jer nisu mogli izdržati velike klimatske promjene. To prijeti i nama".

Europski muzealci razmišljaju čak i o zabrani unošenja torbi i jakni, što kaže ravnatelj Moderne galerije?

- Da će poskupjeti osiguranje, da će djelovanje javnih institucija postati još teže i kompliciranije, ja stvarno mislim da ulazak u muzej bude jednak ulasku u avion ili na nogometnu utakmicu, kazao je ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi.

Podsjeća - sami umjetnici bili su prvi muzejski aktivisti.

- Oni si protestirali u muzejima zbog onog što su smatrali da je problematično u sustavu muzeja i samom sustavu kulture, poručio je Franceschi.

I dok se mnogi pitaju - što su baš zapisi prirode - Van Goghovi Suncokreti ili pak Monetovi "Stogovi sijena'' skrivili - u Hrvatskoj utjeha: školske fasade sada su barem ljepše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!