Matica hrvatska objavila drugi svezak Izabranih djela Vesne Parun

09.06.2023.

10:53

Autor: Hina/HRT/V.M.

Vesna Parun

Vesna Parun

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Knjigu Vesne Parun "Izabrana djela II", u kojoj je, između ostaloga, zastupljen i izbor pjesama objavljenih sedamdesetih godina, objavila je u svojoj knjižnici Stoljeća hrvatske književnosti Matica hrvatska.

Priređivač Izabranih djela Tvrtko Vuković napominje da drugi svezak započinje izborom pjesama iz zbirki objavljenih sedamdesetih godina XX. stoljeća, kada Vesna Parun otkriva sonet i satiru te naglašava da autorica satiričnim pjesmama preusmjerava pozornost na općedruštvena pitanja, a erotskim i karnalnim humorom na grotesknu stranu romantizirane ideje ljubavi i općeprihvaćenih moralnih vrijednosti.

- U slučaju autoričine humoristične erotske književnosti rekao bih da je prekoračenje normi istodobno komičan i politički rizičan događaj, piše Vuković i dodaje kako ti tekstovi s jedne strane nastoje upozoriti na ridikuloznost funkcioniranja uvriježenih modela i mehanizama vrednovanja u zajednici, a s druge ne isključuju podsmijeh i odbacivanje književne i društvene zajednice koja ih procjenjuje.

Priređivač smatra da humor Vesne Parun rijetko kad nastaje s namjerom da obezvrijedi ili povrijedi, a najčešće je, uz veliku dozu autoironije, usmjeren prema općim društvenim i kulturnim anomalijama, ljudskim porocima i manama.

- Njezin humor nas nagovara da onkraj brojnih lažnih vrijednosti koje zajednički prešutno odobravamo, uočimo apsurd i da ga iskoristimo kao silu koja će pokrenuti kritički smijeh, ocjenjuje Vuković.

Napominje i kako je dio opusa posvećen dječjoj književnosti predstavljen najpoznatijim autoričinim tekstom, dječjim romanom u stihovima Mačak Džingiskan i Miki Trasi.

Prozni dio opusa predstavljen je tekstovima iz četiriju knjiga: Pod muškim kišobranom (1987.), Krv svjedoka (1988.), Nedovršeni mozaik (1990.) i Noć za pakost (2001.).

Ovaj opus zastupljen je esejima o književnosti i jeziku, referatima, meditativno-intimističkim prozama te autobiografskim zapisima.

Prvi svezak objavljen je 2022., a u nj je uvršten izbor pjesama iz iz zbirki objavljenih između 1947. i 1969. godine (Zore i vihori, Pjesme, Crna maslina, Ropstvo, Vidrama vjerna, Pusti da otpočinem, Koralj vraćen moru, Ti i nikad, Jao jutro, Vjetar Trakije, Gong i Ukleti dažd).

Vuković ističe kako je njihovim izborom želio ukazati na povijest autoričina odnosa prema književnosti kao izvedbi, pozivu i instituciji te na povijest nastojanja da i njezini prozni radovi promijene ustaljeni poredak vrijednosti.

Vesna Parun (1922.2010.) jedna od najvažnijih i najprevođenijih hrvatskih pjesnikinja XX. st. Osim poezije pisala je drame, igrokaze, basne, aforizme, epigrame, autobiografsku prozu, eseje, kritike i kazališna djela. Autorica je iznimno bogata opusa za djecu. Objavljivala je i pod pseudonimom Pave Versa. Bila je i slikarica te autorica više samostalnih izložbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!