Noć muzeja pod motom "Muzeji su važni"

28.01.2023.

Zadnja izmjena 08:59

Autor: Ana Štrelov/Vijesti/HRT/A.S.

Noć muzeja

Noć muzeja

Foto: Neva Zganec / Pixsell

Muzeji su važni!" - bila je tema i glavna poruka 18. Noći muzeja. Nakon dvije pandemijske godine sve se ponovno održalo uživo - više od 450 programa u 180 muzejskih i srodnih ustanova diljem Hrvatske. Svečano je otvorena sinoć u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Ekipe HRT-a zabilježile u Noć muzeja u glavnom, ali i nizu drugih gradova.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otvorila je u petak navečer u Etnografskom muzeju 18. Noć muzeja, koju je ove godine Hrvatsko muzejsko društvo organiziralo na temu "Muzeji su važni".

Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što se život vratio normalnom održavanju kulturnih sadržaja pa više nema hibridnih događaja nego se mogu posjećivati muzeji i druge kulturne ustanove.

Iznimno važnim ocijenila je održavanje "Noći muzeja", kao i svih onih koji to promiču.

Činjenica i da su neke druge djelatnosti krenule putem privlačenja publike na muzejski način najbolji su dokaz koliko su ovakve manifestacije važne i vrijedne, naglasila je.

Podsjetila je da je potres ugrozio brojne muzeje, posebno u središnjoj Hrvatskoj, ali i dodala da je otvorio neke nove mogućnosti.

Tako će, najavila je, iz ovoga nesretnog razdoblja izići s novim Hrvatskim povijesnim muzejom, s novom zgradom Muzeja naive te s obnovljenim i unaprijeđenim muzejskim zgradama te s brojnim muzejima u sustavu HAZU-a koji će biti obnovljeni.

Neka večeras u svim hrvatskim područjima, središnjim matičnim muzejskim ustanovama te zavičajnim muzejima, kao i malim zbirkama koje će se uključiti u program, bude ozračje uživanja u onome što su nam muzealci pripremili te u ljepoti sudjelovanja u životu kulture, dodala je te pozvala sve one koji mogu da večeras, ali i ne samo večeras, posjete muzeje.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na otvaranju je ocijenio da je Noć muzeja jedna od omiljenih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj.

Zahvalio je Ministarstvu kulture na suradnji na cjelovitoj obnovi gradskih muzeja koji su oštećeni u potresu.

Noć muzeja odabranom se temom fokusira na važnu ulogu muzeja u zajednici, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje i razmjenu znanja, razvijanje partnerstva, razvoj muzeja i muzejske publike, a u manifestaciji sudjeluju 184 muzejske i druge institucije s 449 programa, 100 izložbi, 43 radionice, 31 glazbenim programom, 31 predavanjem, 16 igraonica, 16 projekcija.


Jedinstvena izložba u Zaprešiću

U Zaprešiću, u Vršilnici Novih dvora večeras je otvorena jedinstvena izložba "Sloboda mog uma - avangardne umjetnice" koju organizira Grad Zaprešić, u suradnji sa Zakladom Marinko Sudac.

Osnovu izložbe čine umjetnička djela avangardne umjetnosti iz Kolekcije Marinko Sudac, a bit će predstavljene raznolike kreativne prakse umjetnica 20. stoljeća iz regije i šire, s ciljem afirmacije ženskog umjetničkog stvaralaštva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!