15:11 / 29.03.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Novi postav Umjetničke galerije Dubrovnik

Novi postav Umjetničke galerije Dubrovnik

Novi postav Umjetničke galerije Dubrovnik

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Pripremiti se za turističku sezonu, kakva god ona bila, ne znači samo dotjerati plaže, otvoriti restorane i gradske zidine nego i ponuditi ponešto sadržaja koji su dio našeg kulturnog identiteta - a tu se imamo čime pohvaliti. 

Posljednji nam primjer stiže iz Umjetničke galerije u Dubrovniku koja je dobila novo ruho, ali mnogo važnije, i novi pogled na hrvatsku likovnu scenu posljednjih 150 godina. Novi postav galerije obišla je ekipa Vijesti iz kulture:

Tri kata galerije donose tri umjetničke priče: na prvom katu predstavljaju se suvremene tendencije - aktualna dubrovačka likovna scena od 1990-ih pa do danas.


- Tu smo uključili suvremenu scenu s naglaskom na dubrovačku likovnu scenu jer se tu događa i jedno promišljanje i suvremenosti i društvenog trenutka i svakovrsnih promišljanja u odnosu na ambijent gdje umjetnici žive, ističe kustosica Rozana Vojvoda.

Iz prostora suvremenih tendencija krećemo na drugi kat na kojem su izloženi radovi umjetnika od 1950-ih do 1980-ih godina . Vrijeme je to apstrakcije, likovnih pokreta i grupa koje su djelovale u Hrvatskoj i dale svoj obol likovnoj sceni.


- To su prije svega avangardni pokreti 1950-ih i 1960-ih godina kao što su Exat 51, odnosno eksperimentalni atelje grupa Gorgona i Nove tendencije, od 1961. do 1973. godine u Zagrebu. oni su na neki način i utabali put apstraktnoj umjetnosti, a osim apstraktne bavili su se proučavanjem programatske, kompjuterske, kinetičke i konceptualne umjetnosti, kaže kustosica Jelena Tamindžija.

Na vrhu galerije očekuje nas počeci moderne, pejzaži, dubrovački koloristi, hrvatski klasici moderne Kraljević, Uzelac, Babić i Vidović - i nezaobilazni Vlaho Bukovac i Celestin Medović kao začetnici moderne.


- Zaključujemo s predstavljanjem utemeljitelja hrvatskog modernog slikarstva, koji su ovaj put predstavljeni zajedno, dodaje Rozana Vojvoda.


Predlažemo vam ovu dugu šetnju kroz galeriju u kojoj ćete moći vidjeti sva kretanja hrvatske likovne scene tijekom posljednjih 150 godina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!