Novo vodstvo ambiciozno kreće u modernizaciju Matice hrvatske

10.01.2022.

21:33

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik/P.F./HRT

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran

Foto: Dnevnik / HRT

Privlačenje mlade publike, modernizacija, veća aktivnost i vidljivost, te jače povezivanje s gospodarstvenicima osnovne su smjernice rada Matice hrvatske koja je u novu godinu ušla vrlo ambiciozno na čelu s novim vodstvom i predsjednikom Mirom Gavranom.

Dana 10. veljače Matica hrvatska proslavit će 180 godina, od dana kada ju je kao Maticu ilirsku osnovao grof Janko Drašković. Danas Matica broji 4000 članova koji djeluju u 123 ogranka diljem svijeta. Pomalo uspavanu ljepoticu odlučio je probuditi i modernizirati novi predsjednik.

- Odmah smo formirali radnu skupinu za izradu nacrta o hrvatskome jeziku, odmah smo krenuli u pokretanje podcasta i 25. siječnja krećemo s tribinama Sučeljevanje u Matici hrvatskoj jer želimo jedan dinamičan dijalog o svim ključnim temama za naše društvo, izjavio je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.

Važna novost u djelovanju Matice hrvatske jest i dodatan način financiranja.

- Ono što radimo jest da otvaramo Maticu hrvatsku prema gospodarstvu. Ja vas iz prve ruke mogu izvijestiti da s našim  zlatnim, srebrnim i brončanim donatorima, ovisno o visini iznosa koji će dati, imamo vrlo dobra iskustva, objasnio je gospodarski tajnik Matice hrvatske Ivica Nuić.

Nekada kultna knjižara "U Matičinoj" trebala bi ponovno postati mjesto živog susreta, a u matičinoj nakladi trebali bi se sve više čitati i suvremeni autori. Obljetnička godina, pak, donosi niz projekata.

- Jedan veliki projekt koji ulazi u završnu fazu jest 7. svezak edicije "Povijest Hrvata", to su monumetalna izdanja, rekao je potpredsjednik Matice hrvatske Mario Jareb.

- Ja sam zamislila novi projekt da napravim knjigu "Izbor iz Matoševih putopisa i feljtona", a to zato što je njegova i politička i kulturna misao jako aktualna.  rekla je akademkinja Dubravka Oraić Tolić, potpredsjednica Matice hrvatske.

Veća vidljivost ogranaka, osnivanje novih te prezentacija Matice na fakultetima diljem zemlje radi privlačenja mlađe publike - sve su to ciljevi uz koje novo vodstvo ambiciozno kreće u obljetničku 180. godinu Matice hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!