Obilježena 130. obljetnica rođenja Miroslava Krleže

07.07.2023.

20:01

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/HRT/V.G.

Dodjela Nagrade i Povelje Fonda Miroslav Krleža

Dodjela Nagrade i Povelje Fonda Miroslav Krleža

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Na današnji dan prije 130 godina rođen je Miroslav Krleža. Tim povodom Društvo hrvatskih književnika dodijelilo je nagrade i povelje, a rođendan velikog književnika slavio se na tradicionalnom "Doručku s Krležom" - u bijelom.


Sedmoga dana, sedmoga mjeseca u sedam sati ujutro 1893. u Zagrebu je rođen Miroslav Krleža, jedan od najvećih hrvatskih književnika. Njegov se rođendan obilježava od ranoga jutra, a osobito je svečano bilo u Društvu hrvatskih književnika. Povelju Fonda Miroslav Krleža dobio je Domagoj Biletić, a Nagradu Igor Zidić.

- Krleža i kad se s njim sporimo i kad ga volimo i kad ga razumijemo, i kad ga u nečemu slijedimo uvijek znači jednu proturječnu moć, kaže Igor Zidić, dobitnik nagrade Fonda Miroslava Krleže.

Krleža je već u kadetskoj školi u Pečuhu pokazao talent za pisanje, pa je za plaću u kafe šnitama pisao pisma i zadaće kolegama. Te su, književniku najdraže kolače, doručkovali posjetitelji tradicionalnog Doručka kod Krleže, kojim je završio 12. Festival Miroslav Krleža.

- Pisac koji nas inspirira da radimo na multimedijalnim događajima, da radimo na umjetničkom višeglasju, da povezujemo umjetnike različitih poetika i umjetničkih disciplina, ističe Goran Matović, autor i organizator Festivala Miroslav Krleža.

Nagradu Festivala, Belina ogrlica, dobila je Branka Cvitković, glumica koja je od samih početaka na pozornici vezana uz Krležina djela.

- Krleža je označio cijeli moj život, počev od prijemnih ispita pa preko studija pa do prve uloge u Hrvatskom narodnom kazalištu 'Put u raj', pa i nadalje u Vučjaku sa velikim redateljima, kaže Branka Cvitković, glumica i dobitnica nagrade Festivala Miroslav Krleža.

Vječna inspiracija umjetnicima, riječi Miroslava Krleže, i danas su svježe i polemične te putokaz novim generacijama da samo kvaliteta i hrabrost ostaju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!