"Oblak čvoraka" Ivane Šojat dobitnik nagrade "Mato Lovrak"

02.06.2022.

14:30

Autor: Hina/A.P.C.

"Oblak Čvoraka" Ivane Šojat

"Oblak Čvoraka" Ivane Šojat

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Roman Ivane Šojat "Oblak čvoraka" u izdanju Naklade Ljevak dobitnik je nagrade "Mato Lovrak" za najbolji dječji roman tiskan u 2021. godini.


Osječkoj književnici nagrada je uručena u četvrtak u sklopu Lovrakovih dana kulture koji se tradicionalno održavaju u Velikom Grđevcu, rodnom gradu novinara i najpoznatijeg hrvatskog dječjeg pisca. 


- Iskreno se radujem ovoj nagradi jer sam odrasla na Lovrakovim knjigama. Djetinjstvo je osnova svakog čovjeka, a pisati za mlade vrlo je zahtjevno i izazovno. Ponudimo li mladima lošu literaturu, oni više nikad neće čitati i stoga je ogromna odgovornost na nama koji pišemo dječju književnost i na onima koje je objavljuju, kazala je dobitnica nagrade Ivana Šojat.


Zahvalila je i urednici koja ju je nagovorila da se počne baviti pisanjem za mlade.


"Oblak čvoraka" tematizira vršnjačko nasilje među osnovnoškolcima, temu koja se u suvremenim djelima namijenjenima djeci uglavnom dodiruje rubno, dok je u ovom romanu ono tematska dominanta.


- To je djelo koje se čita u dahu i nije sračunato na sviđanje, nego na ozbiljno djelo pisano za mlade, ali i za nastavnike i roditelje. Djelo koje na najplemenitiji, što znači na književnoumjetnički način izvršava svoje poslanje - djelo koje djeluje, kazao je Stjepan Hranjec, predsjednik povjerenstva, obrazlažući nagradu za roman Ivane Šojat. 


Ove je godine na natječaj za književnu nagradu "Mato Lovrak" stiglo 20 dječjih romana, pa je prosudbeno povjerenstvo imalo zahtjevan posao odabrati samo jedan, istaknuo je Hranjec.


Lovrakovi dani kulture koji se ove godine održavaju 35. puta započeli su Igrama družbe Pere Kvržice u utorak na kojima su se natjecale ekipe iz sedam hrvatskih osnovnih škola s 14 ekipa iz Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i ostatka Hrvatske.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!