Vršnjačko nasilje, izopćivanja i traume u novom romanu Ivane Šojat

31.05.2021.

14:37

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Oblak Čvoraka" Ivane Šojat

"Oblak Čvoraka" Ivane Šojat

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Poticati čitanje, ali ne manje važno razgovarati o pročitanom i kritički promišljati - upravo s tom misijom prije 7 godina osmišljen je Zagreb book festival koji je ove godine održan u hibridnom epidemiološki prilagođenom izdanju. Njegovu završnicu obilježio je novi roman za mlade "Oblak čvoraka" Ivane Šojat.

Priča je to o vršnjačkom nasilju, o podjelama, izopćivanju, traumama. No istodobno i o potrazi za vlastitim ja, za identitetom, snom koji se nerijetko ostvaruje daleko od onog što nam nameće zajednica.


Na predstavljanju knjige bila je ekipa Vijesti iz kulture:

Drugi je to roman za mlade Ivane Šojat koja je, kako kaže, neuklopljenost živjela i sama. No putujući u priču ona je postala vrsna književnica koja ne vidi mnogo razlike između pisanja za mlade i onog za odrasle.


- Ja sam se prije bojala i mislila da terba zauzeti drukčiji stav pri pisanju za mlade, međutim – ne. Mladi imaju istu inteligenciju kao i odrasla osoba, oni samo nemaju iskustvo. To je jedino što nas razlikuje i nemaju određenu razinu obrazovanja. Dakle, treba eventualno pripaziti na ritam pisanja; on treba biti minimalno jednostavniji, objašnjava Ivana Šojat.


Organizatore iznenadila posjećenost streamova


Zagreb book festival u svojem sedmom hibridnom izdanju ugostio je više od 40 autora koje je na svih 18 događaja gledala publika u najvećem dopuštenom broju, no i same organizatore iznenadila je iznimna posjećenost streamova


- Najneuobičajenije izdanje festivala, bio je puno manji nego što smo navikli s obzirom na epidemiološke mjere, ali je bila fenomenalna atmosfera. Autori koji su stvarno bili željni svoje publike i ovakvih događanja, i publika koja je bila željna autora je stvorila nešto stvarno posebno, ističe organizatorica festivala Petra Ljevak.


Posebnost ovog festivala jest i suradnja s međunarodnim projektom Svaka priča je važna koji se bavi temom inkluzivne književnosti. Njime se žele stvoriti alati i strategije za pisanje sveobuhvatnijih knjiga za djecu i mlade te tako privući širu i raznovrsniju čitalačku publiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!