Otvorena izložba posvećena akademiku Tonku Maroeviću

12.08.2023.

21:31

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/HRT/R.S.

U njegovu Starom Gradu na Hvaru, izložbom dosad javnosti nepoznatih fotografija, suradnici i sugrađani prisjetili su se legendarnog povjesničara umjetnosti Tonka Maroevića. Galerija Muzeja Staroga grada bila je premalena za sve koji su željeli vidjeti fotografije.


Sjećanjima omotane crno-bijele fotografije Bože Biškupića izložene u galeriji Jerolim, Muzeja Staroga Grada na Hvaru, pričaju priču o prijateljstvu i umjetničkoj atmosferi u čijem je središtu desetljećima bio Tonko Maroević

- Te me sad fotografije podsjećaju na ono što je bilo prije skoro 50 godina, i ova izložba je na neki način nastavak da se ne zaboravi Tonko. Da održimo sjećanja na jednog jako dobrog čovjeka, takvi su rijetki u Hrvatskoj, za HTV Dnevnik rekao je Božo Biskupić, autor fotografija. 

- Ova izložba nema neke pretenzije umjetničke fotografije, da se razumijemo, to je doista pet desetljeća hoda uz, gospodina Bože Biškupića, fotografa ovaj put, uz Tonka Maroevića. Ali s druge strane to je pregled kulturne scene druge polovice 20. stoljeća kod nas, istaknula je Biserka Rauter Plančić, kustosica. 


Dotaknuo mnoge na umjetničkoj sceni


Akademik Tonko Maroević, renesansni čovjek, kako su ga često zbog velike erudicije zvali, svojim je radom dotaknuo mnoge na umjetničkoj sceni.

- Svi oni koji su imali s njime bilo kakav dodir, mogli su osjetiti da imaju susret s čovjekom koji ništa ne uzima, a svakome bezuvjetno sve daje. On je uvijek govorio da se osjeća privilegiranim od ovoga društva i da mora to vratiti svima, kazao je Aldo Čavić, ravnatelj Muzeja Staroga Grada. 

- On je stvarno bio rekli bi sveprisutan, tko god ga je zamolio on je napisao lijepi osvrt, otvorio izložbu, napisao nešto o djelu umjetnika, istaknula je Iva Hraste Sočo, intendantica HNK Zagreb. 

Pridonio i kazališnoj umjetnosti


Pjesnik, pisac i vrhunski likovni kritičar, Tonko Maroević umjetnički je pridonio i kazališnoj umjetnosti. 

- Učinio je nekoliko grandioznih kazališnih stvari primjerice fantastičan libreto za Juditu, Marulićevu, potom prijevod Kenoovih Stilskih vježbi, rekao je Tahir Mujčić, književnik, dramski pisac. 

Izložbom "Desetljeća s Tonkom – Fotopanoptikum Tonka Maroevića kamerom Bože Biškupića" Muzej Staroga grada obilježio je treću godišnjicu smrti svog neprežaljenog suradnika, podupiratelja i nadasve velikana pisane riječi starogrojskih korijena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!