U Lukovdolu uručene nagrade 60. Goranova proljeća

21.03.2023.

Zadnja izmjena 15:30

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/V.M./Hina

Dobitnici nagrada 59. Goranovog proljeća

Dobitnici nagrada 59. Goranovog proljeća

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Na tradicionalnoj svečanosti u Lukovdolu u utorak su uručene nagrade laureatima pjesničke manifestacije 60. Goranovo proljeće, Senku Karuzi Nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu te Vidu Bešliću Nagrada Goran za mlade pjesnike.

Pozdravljajući okupljene na svečanosti u lukovdolskom Domu kulture, član programskog odbora Goran Čolakhodžić istaknuo je kako je riječ o jubilarnom 60. izdanju najstarijeg i najuglednijeg hrvatskog pjesničkog festivala i to u godini koja je obljetničarska i po tome što se ove godine obilježava 110 godina od rođenja Ivana Gorana Kovačića te 80 godina od njegove tragične herojske smrti, dok 75. obljetnicu djelovanja obilježava nositelj festivala, Studentsko kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić.

-Goranovo proljeće oduvijek je bilo otvoreno za sve pjesničke naraštaje i poetike, i upravo na taj način nastavilo je podsjećati na ulogu pjesnika i pjesništva u našem društvenom i kulturnom životu", rekao je Čolakhodžić. "Najbolji dokaz tome jesu nagrade koje se svake godine dodjeljuju ovdje, u Goranovom rodnom mjestu Lukovdolu, i to upravo na ovaj simbolikom nabijen datum: prvi dan proljeća, Međunarodni dan poezije i, prije svega, rođendan našeg Ivana Gorana Kovačića", poručio je.

Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu žiri u kojemu su bili Dorta Jagić, Miroslav Mićanović i Branislav Oblučar odlučio je dodijeliti Senku Karuzi (1957.) za zbirku "Nestajanje" (MeandarMedia, 2020.), pjesnički prvijenac 'viškoga' književnika u kojemu, kako je istaknuto u obrazloženju pročitanom na dodjeli, "staloženim i kontroliranim tonom gradi atmosferu i oblikuje perspektivu, prepleće emociju i misao, zavrćući sve autoironičnom poantom".

Primivši nagradu koju mu je uručio predsjednik Odbora Goranova proljeća Marko Pogačar, Karuza je kazao kako mu ona posebno puno znači jer do prije dvije godine nije bio ukoričeni pjesnik - "Nestajanje" je njegova prva zbirka pjesama s kojom je "prešao s kratke priče u svijet poezije". "Nagrada mi je još draža i jer sam 15-ak godina bio sudionik Goranova proljeća, u staro vrijeme kada su njegove karavane još putovale po Hrvatskoj, i kada su mi dali u zadatak da, ako želim biti učesnik, moram napisati svake godine 10 pjesama i čitati ih na događanjima", rekao je.

Nagradu Goran za mlade pjesnike žiri u sastavu Marija Dejanović, Dinko Kreho i Branko Maleš među 38 rukopisa pristiglih na ovogodišnji natječaj odlučio je dodijeliti Vidu Bešliću (2000.) za rukopis "Ektoplazma", koji se izdvojio kao "zaokružen i pomno osmišljen konceptualni rukopis pjesama u prozi pisan snažnim, originalnim autorskim glasom".

Zahvalivši na nagradi, Bešlić je kazao kako je "Ektoplazma" inspirirana njegovom rodnom Banijom, prostorima u koje je zalazio i kojima se kretao, ljudima koji su ga okruživali, te vremenom - prijeratnim i poslijeratnim, predpotresnim i postpotresnim. "Sva ta vremena na neki su način obilježila moju mladost, moje roditelje i mene", rekao je. Nagradu ovaj mladi pjesnik, kako je rekao, smatra osobito značajnom jer mladima omogućuje prostor za afirmaciju, a posvetio ju je "svojem gradu, svim ljudima u njemu i svojem preminulom ocu".

Žiri je također odlučio pohvaliti rukopise "Kuća na otoku" Silbe Ljutak, "Kosa nam ne smije biti mokra" Nikole Serdara i "Iz mraka se bježi ravno u kaktus" Mateje Tutis.

Više doznajte u prilogu Tanje Kuturovac:

Pjesnici u Zagrebu otvorili 60. Goranovo proljeće


Počelo je 60. "Goranovo proljeće", jedan od najdugovječnijih pjesničkih festivala na svijetu. Ove je godine u znaku pjesničkih glasova iz Hrvatske, regije ali i svijeta.  

Uoči današnjeg središnjeg programa u pjesnikovu rodnom Lukovdolu - dodjele nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu u dvogodišnjem razdoblju i Goran za mlade pjesnike te nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola, u zagrebačkoj Kinoteci sinoć se mogao zateći jedinstven prizor: festival su otvorili nastupi dosadašnjih i aktualnih lauerata uz vizualne i zvučne razglednice iz arhive Hrvatske televizije koje dočaravaju povijest festivala.

Tamo je bila i ekipa Vijesti iz kulture

Njegovanje žive pjesničke riječi

Predsjednik programskog odbora Goranova proljeća Marko Pogačar ustvrdio je da je "sada kao i prije 60 godina, a i za 60 godina i mnogo godina više, naša najvažnija pjesnička manifestacija s razlogom, ne samo zbog bogate tradicije već zbog onog čime se bavi."

- S jedne strane njegovanjem uspomene na pjesničko i društveno djelo Ivana Gorana Kovačića, s druge strane, u ovom trenutku za nas još i važnije - stvaranje, njegovanjem, poticanjem, suvremene žive pjesničke riječi, poručio je Pogačar.

Žiri u sastavu Dorta Jagić, Miroslav Mićanović i Branislav Oblučar jednoglasno je donio odluku da se nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu objavljenu u dvogodišnjem razdoblju dodijeli knjizi Senka Karuze "Nestajanje".

Na ovogodišnji natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike pristiglo je 38 rukopisa. Žiri u sastavu Marija Dejanović, Dinko Kreho i Branko Maleš žirirao je anonimno, pod šiframa, i jednoglasno kao najbolji odabrao rukopis Vida Bešlića, naslovljen Ektoplazma.

Žiri je odlučio pohvaliti rukopise "Kuća na otoku" Silbe Ljutak, "Kosa nam ne smije biti mokra" Nikole Serdara i "Iz mraka se bježi ravno u kaktus" Mateje Tutis.

Nakon podnevne dodjele nagrada u Lukovodolu, festivalska se karavana seli u Rijeku gdje će u fokusu biti novi europski glasovi, a završnica festivala održat će se u četvrtak u Zagrebu gdje nastupaju laureati te niz domaćih i stranih gostiju.

Cijeli program Goranova proljeća dostupan je i na internetskoj stranici www.goranovo.hr

Dobitnik Gorana za mlade Vid Bešlić

Dobitnik Gorana za mlade Vid Bešlić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!