Nacionalna kazališta teško podnose manji broj publike tijekom epidemije

28.12.2021.

19:55

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Teška situacija u nacionalnim kazalištima

Teška situacija u nacionalnim kazalištima

Foto: Marin Tironi / Pixsell

Pet nacionalnih kazališta - zagrebačko, riječko, splitsko, osječko i varaždinsko - financijski teško podnose manji broj publike tijekom epidemije. Iako su u svibnju pokušali sporazumom dogovoriti koprodukcije i time smanjiti troškove, a ipak isporučiti kvalitetne predstave - rezultat zasad nije obećavajući.

Prije više od pola godine u Varaždinu je potpisan plan za opstanak nacionalnih kazališta, financijski posrnulih zbog epidemije. No, sporazum o suradnji iznjedrio je samo jednu koprodukciju. 

- Tom nedostatku suradnje kumovao je i nedostatak inicijative i ideja središnjeg nacionalnog kazališta u Zagrebu pod aktualnom upravom, koje je u programskom dijelu financiranja, financirano s milijun i dvjesto pedeset tisuća kuna više nego što dobivaju sva druga nacionalna kazališta, ističe Marin Blažević, intendant HNK Ivan pl. Zajc Rijeka.

Kako bi se konkretnije surađivalo, u Rijeci pozivaju na osnivanje konzorcija svih hrvatskih narodnih kazališta. U zagrebačkoj nacionalnoj kući, pak, Dubravka Vrgoč kaže da je sličnu inicijativu pokrenula 2016.

- Zapravo nije bilo sustavno određeno. Kada smo se krenuli dogovarati o nekom sustavnijem određenju i zajedništvu, došla je pandemija i pandemija je na neki način onemogućila ono što sm potaknuli, govori Dubravka Vrgoč, intendantica HNK Zagreb.

Suradnja je bila vidljiva na ovogodišnjem Splitskom ljetu, rezultat - kvalitetniji festival i nagrade "Judita" za varaždinsko i riječko kazalište.

- Spremni smo na suradnju, ali naravno, moramo prvenstveno vidjeti kakvi su nam financijski okviri, jer s našim redovnim sredstvima teško je ostvariti neku značajniju koprodukciju. Naime, naša gostovanja su skupa, istaknuo je Srećko Šestan, intendant HNK Split.

Kazališta se financiraju na različite načine, a neravnotežu u financiranju programa, riješit će, kaže ministrica, novi, budući zakon o kazalištima, te dodaje:

- S obzirom na to da je naš interes veći broj koprodukcija, umrežavanja, suradnji i razmjena, tražit ćemo način da takve oblike suradnje i dodatno financiramo. Postoji tu prostor i za povezivanje s nacionalnim festivalima, naglasila je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Bez obzira na smjene i mijene na intendantskim mjestima, suradnja i koprodukcije put su opstanka nacionalnih kazališta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!