Simfonijski orkestar HRT-a večeras otvara Glazbene večeri u sv. Donatu

05.07.2021.

13:21

Autor: Ana Marušić/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

Glazbene večeri u Sv. Donatu

Glazbene večeri u Sv. Donatu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Svečano otvorenje 61. Glazbenih večeri u sv. Donatu na kojem nastupaju Lovre Marušić i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Ivana Huta izravno prenosimo večeras, u utorak 6. srpnja u 21 sat na Trećim programima Hrvatskoga radija i televizije.

Rana glazba vraća se na Glazbene večeri u Sv. Donatu koje će ove godine biti u znaku nedavno preminulog Jurja Gracina, koji je u radu Večeri sudjelovao devetnaest uzastopnih godina na različitim funkcijama - kao tajnik i član Upravnog odbora, član i rukovoditelj Programskog odbora, Umjetničkog savjeta te zatim i umjetnički ravnatelj Večeri.


Bogato festivalsko izdanje održat će se od 6. srpnja do 8. kolovoza, a program su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavili ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković i umjetnički ravnatelj Glazbenih večeri u sv. Donatu Jurica Šoša:

Simfonijski orkestar HRT-a već desetak godina redovito nastupa na otvorenjima ove najstarije zadarske glazbene manifestacije surađujući s mnogim renomiranim glazbenicima. Ovaj put, orkestru će se pridružiti mladi nadareni hrvatski pijanist Lovre Marušić, trenutno finalist 63. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Ferrucio Busoni izvodeći Treći klavirski koncert Borisa Papandopula.


Koncertni program uokviruju simfonijske pjesme F. Liszta i C. Saint - Saënsa koje svaka na svoj način slave život te prikazuju prolaznost čovjekova života.


Umjetnički ravnatelj Jurica Šoša detaljnije je predstavio program festivala u kojem se ističe nekoliko programskih odrednica: uz ciklus rane glazbe, tu je blok koncerata Zadarskog komornog orkestra uz iznimne soliste. Važan je dio Večeri pripao zadarskim glazbenicima, a kao šlag na kraju najavljen je koncert ponajboljeg svjetskog tenora današnjice, Amerikanca Lawrencea Brownleeja.


Iza ciklusa Suvremenost rane glazbe stoji umjetnička ravnateljica, zadarska muzikologinja svjetskoga glasa Katarina Livljanić, a uz koncerte Zbora moskovskog patrijarhata i izraelsko-švicarskog ansambla Profeti della Quinta čiji je voditelj Elam Rotem osvojio nagradu Laurette Goldberg udruženja Early Music America za dostignuća na polju rane glazbe, najavljena su i predavanja muzikologinje Hane Breko Kustura o novim otkrićima iz područja rane glazbe, posebno onih iz Zadra, te Nizozemca Roba Riemena, autora bestselera prevedenih na 23 jezika.


Ulaznice se mogu kupiti adresama www.donat-festival.com i www.kuzd.hr kao i bogato festivalsko izdanje koje je nadraslo uobičajeni programski katalog i na 170 stranica donosi muzikološke tekstove i arhivske fotografije, čime Koncertni ured Zadar, nakon nedavno objavljene Antologije hrvatske zborske glazbe, nastavlja svoju izdavačku djelatnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!