Prvi hrvatski ured za izvoz glazbe - "We move music Croatia"

02.10.2022.

20:23

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/HRT

Novac za Ured osiguran je putem europskih fondova

Novac za Ured osiguran je putem europskih fondova

Foto: Dnevnik / HRT

"We move music Croatia" - naziv je prvog Ureda za izvoz hrvatske glazbe. Bavi se distribucijom nacionalne glazbe u druge zemlje, povezivanjem s drugim sličnim uredima u svijetu te predstavljanjem izvođača na festivalima i glazbenim priredbama. Upoznali smo njegove predstavnike i saznali misiju.

Točno su nagovijestili "Porto Morto": stiže vrijeme za čilanje. Više neće brinuti o prijevozu i smještaju već samo o nastupu na turnejama van zemlje.   


- Izvođač ili booker za taj bend je taj koji producira tu turneju, a ovaj export office omogućava to da ti, recimo, njima dođeš s konkretnim planom kako će izgledati tvoja turneja i zatražiš sredstva, kaže Antun Aleksa, član benda "Porto Morto". 


27. rujna, naime, osnovan je prvi hrvatski Ured za izvoz glazbe. Cilj jasan: pozicionirati hrvatske glazbenike svih žanrova - globalno. Fokus je na mladima, a bazu već imaju.

 

- Na toj listi je 25 bendova, koji su u tom segmentu našeg filtriranja došli na tu listu. Možemo istaknuti Frana Vasilića, koji je napravio jaki skok i jaki boom u zadnjih godinu dana, prati ga preko 4,5 milijuna ljudi na Tik Toku, kaže projekt menadžer Mirko Burazer iz Ureda za izvoz glazbe Hrvatska. 


U Uredu je pet mušketira iz osnivačkih tijela Hrvatske glazbene unije, Udruge za zaštitu izvođačkih prava, onu orkestralnih i komornih glazbenika te udruge istaknutih glazbenika. Putem europskih fondova osigurali su novac Uredu. 


- Postoji ta jedna europska priča We move music, mi se jako dobro naslanjamo na nju, koja ima četverogodišnje varijante financiranja raznih projekata i sada se upravo ulazi u sezonu '23-27', kaže Davor Drezga, su-osnivač Ureda za izvoz glazbe Hrvatska.

 

- Music export officei postoje diljem Europske unije i mislim da tri zemlje nemaju takav ured, kaže izvršni tajnik Ureda Frane Tomašić.  


Na njihovim internetskim kanalima "We Move Music Croatia", za razliku od drugih institucija, natječaji su otvoreni stalno. Odabir je na showcase festivalima. 


- To nisu komercijalni festivali, već festivali gdje su bitni dionici glazbene industrije u svijetu, ističe Tomašić. 


Nagodinu, ističu, i Hrvatska dobiva svoj prvi showcase festival. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!