Rođendan lošinjskog Apoksiomena

20.05.2023.

20:26

Autor: Jelena Tomac/Dnevnik/HRT/IMS/T.S.

Kip se nalazi u Muzeju Apoksiomena

Kip se nalazi u Muzeju Apoksiomena

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

 Prošle su točno dvadeset četiri godine od kada je iz mora kod otočića Vele Orjule izvađen brončani antički kip mladog atleta. Muzej Apoksiomena u kojem je kip smješten, postao je nezaobilazno odredište svih gostiju koji dolaze na Mali Lošinj.

Vrata je otvorio prije sedam godina i od tada ne prestaje privlačiti posjetitelje. Godišnje ga obiđe više od 25 tisuća gostiju.

- Imamo konstantnu tendenciju rasta posjetitelja i samim time bila je jako dobra odluka da sam kip ostane u Malom Lošinju, kaže Nikola Andrijčić, muzejski tehničar i vodič kroz postav Muzeja Apoksiomena.

Upravo u lošinjskom arhipelagu, na dubini od 45 metara ležao je gotovo 2 tisuće godina. Iz mora je izvađen 1999. Nakon šestogodišnje restauracije, kip mladog atleta deset je godina putovao po hrvatskim, ali i najvažnijim svjetskim muzejima da bi svoj konačni dom pronašao u - samo njemu posvećenom - muzeju u Malom Lošinju.

- Da, čula sam za Muzej Apoksiomena, nakon ručka upravo onamo i idemo, rekla je Melanie iz Belgije.

- Da, muzej je jedan od razloga zašto smo ovdje. Čitao sam o Apoksiomenu, našli su ga tu negdje pokraj Lošinja, brončana statua iz doba stare Grčke, nadovezao se David koji je također iz Belgije.

Iako ima samo jedan eksponat, muzej pruža nezaboravno iskustvo. Posjetitelji prolaze kroz priču o antici, Apoksiomenu i njegovu pronalasku, penjući se do takozvane bijele sobe - monokromne prostorije u kojoj se nađu oči u oči s gotovo dva metra visokim brončanim kipom.

- Svakojaki su dojmovi, od iznenađenosti do vrlo emotivnih izljeva. Jer izađu iz okvira 21 stoljeća i odjednom urone u antiku. Imali smo ljude koji doživljavaju toliko emotivno da jednostavno i plaču i smiju se, opisuje Andrijčić.

Od dana pronalaska Apoksiomen puni medijske stupce, a priče o tome kako je dospio u lošinjsko podmorje, o njegovu pronalasku i konačnom smještaju u Malom Lošinju - intrigiraju i danas. Postao je zaštitni znak hrvatske spomeničke baštine i dosega restauratorske struke. 

- Kulturno dobro nulte kategorije za Republiku Hrvatsku, imati jednu takvu vrijednost izloženu u Malom Lošinju je enormno bogatstvo koje se ne može izraziti riječima i taj muzej danas ne samo da je muzej tom eksponatu nego je i prostor u kojem se događa čitav niz manifestacija, objašnjava gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.

Lošinjski Apoksiomen jedan je od samo nekoliko očuvanih brončanih statua antičkoga vremena i jedini u svijetu koji je u cijelosti sačuvan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!