Svjetovi J.R.R. Tolkiena - novi putokaz u Međuzemlje

09.08.2022.

07:00

Autor: Mirna Frakaš Salomon/Vijesti iz kulture/HRT

Knjiga 'Svjetovi J.R.R. Tolkiena'

Knjiga 'Svjetovi J.R.R. Tolkiena'

Foto: HTV / HRT

O Tolkienovom Međuzemlju rečeno je i napisano gotovo sve, a otkad su snimljene trilogije najprije Gospodar prstenova, zatim i Hobit svim ljubiteljima žanra čini se da uistinu više nije ostala nijedna tajna. John Garth prooučio je Tolkienovu ostavštivu i krenuo njegovim stopama. I u Hrvatskoj je objavljena njegova monografija koja daje novi ključ za čitanje Tolkina.

Bez romana Gospodar prstenova i pisca, uglednog oksfordskog profesora J.R.R. Tolkiena, danas vjerojatno ne bi bilo ni Igre prijestolja, a vjerojatno ni fantastike kao ozbiljnog književnog žanra.

- Kada se on založio za fantasy žanr, a založio se svojim romanima Gospodar prstenova, Hobit, Silmarilion i onda kasnijim pričama - mi kažemo, da je fantasy u tom trenutku odrastao. Dakle, Tolkien mu je dao legitimitet, kaže urednica knjige Miroslava Vučić.

Tolkien fantasyju dao legitimitet

Putujući svijetom, Tolkien je vodio dnevnike putovanja, govorio je čak 19 jezika, od kojih je neke i sam izmislio. Njegov je izmaštani svijet toliko neobičan da su obožavatelji godinama pokušavali pronaći Tolkinov izvor inspiracije.  

Miroslava Vučić

Miroslava Vučić

Foto: HTV / HRT

Svaki kamen, svaki spomenik u škotskoj, u Irskoj, u Engleskoj koji ima neki drevni zapis, on ga je vidio, fotografirao i on je našao mjesto u njegovom petoknjižju. Tako da, on je puno toga izmislio, ali je dotjerao sve te dokumente. Dakako da ih nije prepisivao ni sa kamena ni sa arhitekture ili potoka, dodaje Vučić.

U monografiji Johna Gartha saznajemo mnogo o Međuzemlju, možemo pročitati i originalne Tolkinove bilješke, ali i kako je roman Dvije kule dobio ime. Naime, Garth je uz posebno dopuštenje Tolkienove zaklade proučio cjelokupnu ostavštinu J R R Tolkiena.

Garth je krenuo Tolkienovim stopama, i to kroz književnost koju je Tolkin napisao, koju je čitao i koja ga je nadahnula, ali i kroz zemlje koje je Tolkin posjetio tijekom života.

- Ova knjiga je dokument koji je nastao čini mi se iz same glave Tolkina, kao da je Tolkien sam pisao sebi kako je neke stvari napravio, i da je bio u mogućnosti vjerojatno bi upravo ovakvu monografiju napisao. I to vam stvara zapravo jedan novi ključ za čitanje Tolkina, smatra urednica knjige.

Od obožavatelja koji je Tolkinove knjige počeo čitati sa samo 9 godina, John Garth postao je nagrađivani analitičar svjetova koje je stvorio J.R.R. Tolkin, a nedavno objavljena monografija u prijevodu Marka Marasa i čitateljima s mnogo manje stručnoga znanja nudi putokaz u Međuzemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!