Tolerancija na 39 plakata na riječkom korzu

12:02 / 17.03.2021.

Autor: Klaudia Mordić Plantarić/HTV

"Tolerancija" je naziv izložbe plakata na postamentima na riječkome Korzu.

"Tolerancija" je naziv izložbe plakata na postamentima na riječkome Korzu.

Foto: ViK / HRT

"Tolerancija" je naziv izložbe plakata na postamentima na riječkome Korzu. Kustos - svjetski poznat dizajner Mirko Ilić okupio je kolege umjetnike koji na govor mržnje, nacionalizma, ksenofobije i nesnošljivosti odgovaraju pozivom na toleranciju.

Tolerancija na 39 plakata na riječkom korzu. Umjetnici iz cijelog svijeta, među njima i pet hrvatskih autora, progovaraju na originalne načine o tom pojmu o kojem svatko od nas ima što reći.

Mirko Ilić,
svjetski poznati ilustrator, okupio je umjetnike u zajedničkoj izložbi. 

- Ideja je važna. Tolerancija je teška ideja, svi se u nju zaklinju, svi se u nju busaju. Do nje nije lako doći. Ona je jednostavna, ona se odnosi na našu temeljnu smirenost, mogućnost za suživotom, s drugačijim, suživotom s nečim što nam obično ide na jetra, kaže Aljoša Pužar, kulturolog i antropolog.

Svjetski priznat i poznat dizajner i ilustrator Mirko Ilić, aktivist i dobrotvor, putujućom je izložbom plakata prošao mnoge gradove. U nemogućnosti da bude u Rijeci, javio se putem društvene mreže virtualnim predavanjem za srednjoškolce i studente "Dizajn s desna nalijevo". Tema - grafički dizajn kao alat promicanja društvene ravnopravnosti i pravde.

A kako tog 65-godišnjeg umjetnika s intrigantnim i provokativnim opusom približiti mladima?

- Ako trebam predstaviti mladima, moram reći da je mirko faca. Dokazuje da uspjeh može doći i s etičkim pogledom na svijet, što je kod nas ponekad u poptunoj suprotnosti jer se uspješnimma sve i svašta oprašta samo zato što su upješni. Mirko dokazuje da i uspješan čovjek i dalje ima društvenu odgovornost, odgovara Pužar.

Putujuću izložbu do sada je vidjelo više od 250 tisuća ljudi. Svaki postav je drugačiji, s novim imenima dizajnera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!