Boris Ljubičić osvojio nagradu za životno djelo

10.01.2023.

Zadnja izmjena 21:49

Autor: Maja Njirjak/HINA/Dnevnik/HRT/A.S.

Boris Ljubičić

Boris Ljubičić

Foto: Dnevnik / HRT

Otvorena je bijenalna Izložba hrvatskog dizajna, na kojoj su predstavljena najbolja ostvarenja iz prošle dvije godine u svim područjima dizajna. Prvi put u deset godina izložba se zbog obnove Muzeja za umjetnost i obrt preselila u Laubu - Kuću za ljude i umjetnost. Za središnji Dnevnik HTV-a javila se Maja Njirjak

Što se odaziva tiče, organizatori ističu - nikada više prijavljenih radova. Nakon pandemije, ne samo u brojkama, već je primjetan pomak u odabiru tema i medija. Inkluzivnost, brižnost za mentalno zdravlje i uvažavanje ljudskih osjećaja.  

Uvećan je broj dizajniranih publikacija i knjiga što, po svemu sudeći - demantira lažna proročanstva da će tiskana izdanja alternativu dobiti u digitalnom mediju.

Prijavljeno je skoro šesto radova, od kojih je Selekcijska komisija odabrala 324, 258 profesionalnih i 66 studentskih radova.

U ovim trenucima dodjeljuju se nagrade u osam kategorija - a uručena je i ona za životno djelo - našem svjetski poznatom dizajneru - Borisu Ljubičiću.

- Hvala lijepa kolegama koji su mi tu nagradu udijelili, možda su malo uranili. Istaknuto bih svoju suprugu Rajnu i svog sina Igora koji su participirali, rekao je Boris Ljubičić.

Sedamdesetih je pokušao uči u definiciju dizajna u osamdesetima ih je pretvorio u provokaciju pa neki radovi nisu realizirani, recimo Univerzijada. 

-Devedesete sam uzeo kao inspiraciju, to je bio kvadrat, koji neki zovu kockica, a 21. stoljeće je bila realizacija, odnosno globalizacija, kazao je.
 

Dodaje da je dizajn Sizifov posao. 

- Sizif onu veliku kuglu gura pred sobom, umori se i stane, ali ako jednom trenutku pretvori u kocku ona stane, kazao je. 

Kao što je istaknula Zlatka Salopek u uvodnoj analizi na web stranici Izložbe dizajna - najglasniji je to hrvatski dizajner, uporni borac na fronti za nacionalni identitet - te se pita gdje su oni od 27 godina, a ne samo gospodin u časnoj 77-oj.

- Dizajn kada uraste u osobu koja se njime bavi, onda više to vrijeme nije važno. 

Izložba se može pogledati do 22. siječnja, a na proljeće gostuje u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu.


Likovni kritičar Marko Golub rekao je da, gledajući autorova mnoga ostvarenja ne svjedočimo samo izuzetnoj snazi vizualnog komuniciranja, nego i radovima koji nas uče kako gledati i čitati našu suvremenu vizualnu stvarnost.

Ostali dobitnici 

Velika nagrada HDD-a za Clinica studio Zagreb

Veliku nagradu HDD-a osvojio je Centar za posjetitelje Crna Roda, Osekovo (Clinica studio, Zagreb), a isti studio dobio je i Nagradu za cjeloviti projekt - proizvod za profesionalce, dok je od studentskih radova najbolji bio "Podravski hige" Martine Petric.

Nagradu za modni i odjevni profesionalni dizajn dobila je Kolekcija JZ22 Varteks Martine Vrdoljak Ranilović, a studentski "Nautilus 21" Nike Vrbice i "DELIRIUM(A,O)" Vicka Racetina.

Za dizajn ambalaže u profesionalnoj kategoriji nagrađen je splitski Kazinoti & Komenda za "Valentino Bošković - Velika Praska", a u studentskoj Luka Grković za "Bronhi".

Nagradu za profesionalni dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija dobio je Studio Sonda iz Vižinade za interaktivnu instalaciju "Putovanje batanom", a studentski Ivan Vrček - VART za "Uberi".

Za profesionalni dizajn vizualnih komunikacija za publikacije Kunsthalle Wien nagrađeni su Lana Grahek i Dejan Kršić, a za studenski Klara Heberling za seriju fanzina o mentalnim bolestima.

Od profesionalnih dizajnera Studio Bilić_Müller dobio je za rad "Za rast je potrebno vrijeme" Nagradu za prostorne i grafičke intervencije i sistemi te Studio: Numen/ForUse + studio Ru:t za industrijski i produkt dizajn te studentica Ema Čimbur za "Svemirsku terasu".

Studio Oaza dobio je nagradu u kategoriji koncepta, inicijative i kritičkog diizajna, za "Oaza Books", te student Toni Bilić za "Casein - inovativni sustav održive ambalaže za samostalnu izradu".

U ime Ministarstva kulture i medija okupljene je pozdravila Nevena Tudor Perković, a u ime Grada Zagreba Luka Korlaet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!