U Varaždinu počele 52. Varaždinske barokne večeri

23.09.2022.

23:41

Autor: Sara Badžek/M.M./Vijesti iz kulture/HRT

U Varaždinu počele 52. Varaždinske barokne večeri

U Varaždinu počele 52. Varaždinske barokne večeri

Foto: HTV / HRT

Raskošan je početak jeseni u Varaždinu - uz 52. Varaždinske barokne večeri. Ovogodišnje je izdanje u znaku Irske, koja je ovaj put zemlja partner. Jedan od naših najstarijih festivala klasične glazbe počeo je koncertom u varaždinskoj baroknoj katedrali. Uvod je to u bogat program za koji će se pobrinuti čak petstotinjak izvođača iz niza zemalja.

Svečana atmosfera na ulazu u varaždinsku katedralu. Festival je otvorio Irski barokni orkestar - ambasador irske glazbene prošlosti. Na repertoaru pod nazivom Dublinske veze - djela niza skladatelja - od Hendla do Gluka.

- Ovi skladatelji na neki su način itekako povezani s Irskom, posebno s Dublinom. Mnogi ne znaju da je u drugoj polovini 18. stoljeća Dublin bio sjecište različitih glazbenih stilova. I mi želimo pokazati što se u to vrijeme ondje moglo čuti, rekao je Tom Foster, dirigent i umjetnički voditelj Irskog baroknog orkestra.

U 14 dana u nekoliko gradova održat će se 35 koncerata. Nakon dvije skromne pandemijske godine - ovogodišnji program dostojan je razigranosti i raskoši baroka.

Više od pola stoljeća je iza festivala - u 52 godine razvio se u jedan od navažnijih specijaliziranih festivala rane glazbe u svijetu.

A Varaždinske barokne večeri iz godine u godinu šire i Total barok - popratni program. Ove godine u znaku Irske - bit će tu keltskih plesova, gastronomije, sadržaja privlačnih i široj publici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!