Umjetnost na čekanju

28.01.2021.

21:30

Autor: HRT

Umjetnost na čekanju

Umjetnost na čekanju

Foto: Puls / HRT

Ni život umjetnika u posljednje vrijeme nije pjesma. Doduše, mnogima ni prije nije bilo baš lako, ali posebno im je teško u doba COVID-a. Mnogo je toga u umjetnosti trenutačno na čekanju, ali ne i kreativnost i snalažljivost. Potvrđuju to najbolje umjetnici s kojima smo razgovarali - plesačica suvremenog plesa i plesni pedagog Ivona Grubišić Pupić, akademski kipar Hrvoje Dumančić i akademska slikarica i magistra psihologije Tara Beata Racz.

Galerija
Ivona Grubišić Pupić , Foto: Puls/HRT
Hrvoje Dumančić , Foto: Puls/HRTTara Beata Racz, Foto: Puls/HRT

Ivona Grubišić Pupić ističe da je koronakriza uzrokovala veliku štetu na plesnoj sceni, i to ne samo u Hrvatskoj, ali kod nas se to baš jako osjeća s obzirom na to da je financiranje i inače bile jako nisko, posebno u usporedni s drugim područjima.


- Trenutno nema napretka ni razvitka na plesnoj sceni, upozorava Ivona.

Ivona Grubišić Pupić

Ivona Grubišić Pupić

Foto: Puls / HRT

Taru Beatu Racz i njezine kolegice i kolege kriza je potaknula da se više fokusiraju na online svijet i da potraže alternativne načine prodaje i prezentacije radova.


- Bilo je korisno da smo se na taj način kreativno prilagodili ovoj situaciji, ističe Tara Beata.

Tara Beata Racz

Tara Beata Racz

Foto: Puls / HRT

Život Hrvoja Dumančića se preko noći okrenuo naglavačke jer je bio snažno povezan s Francuskom, često je tamo putovao i održavao kontakte. Imao je i planove za izložbe i kiparske radionice, namjeravao se seliti u Francusku i još neke zemlje, ali sve je stalo.


- Nije se moglo više putovati, izložbe su se prestale organizirati, kaže Hrvoje.


Hrvoje Dumančić

Hrvoje Dumančić

Foto: Puls / HRT

Pogledajte reportažu iz emisije Puls u kojoj su o svojem iskustvu umjetničkog rada i života uz pandemijska ograničenja govorili Ivona Grubišić Pupić, Hrvoje Dumančić i Tara Beata Racz:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!