Umrla je kritičarka, dramaturginja, književnica i urednica Mani Gotovac

13.11.2019.

10:25

Autor: T.Dž.Š/B.S.Lj./D.M./V.M./Hina/HRT

default error photo
Preminula je Mani Gotovac, književnica, kazališna kritičarka, urednica, prva intendantica u povijesti našeg kazališta, koja je pomicala granice odvažnošću i iskrenošću. Otišla je na svoj 80. rođendan.
Umrla je Mani Gotovac, književnica, kazališna kritičarka, urednica, prva intendantica u povijesti hrvatskoga kazališta, koja je pomicala granice svojom odvažnošću i iskrenošću. Preminula je u utorak, 12. studenoga - na svoj 80. rođendan.

Njezina posljednja knjiga nosi simboličan naslov - Rastanci. Roman je to koji je pisala dvije godine, a dovršila ga je ovo ljeto unatoč lošem zdravstvenom stanju zbog kojeg nije mogla biti na njegovu predstavljanju.

- Kolege o Mani Gotovac: sumanuto hrabra i nemilosrdna prema sebi

Mani Gotovac rodila se u Splitu 12. studenoga 1939. godine. Diplomirala je komparativnu književnost, talijanski jezik i engleski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1968. godine. Bila je prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta, u HNK Split (1998.-2002.) i HNK Rijeka (2003.-2007.), umjetnička voditeljica Kazališta Marina Držića te ravnateljica kultnog zagrebačkoga Teatra &TD (1992. - 1998.) i Splitskoga ljeta. Godine 2004. osnovala je festival Riječke ljetne noći.

Na Radio Zagrebu bila je kazališna kritičarka i urednica emisija o kazalištu (1961. – 1990.). Urednica je emisije Jer meni treba odgovor u Dramskom programu Hrvatskoga radija (1990. – 1992.). Osnivačica je i urednica emisija Scena na Trećem programu, Govorimo o kazalištu na Prvom programu te Kako volim kazalište na Drugom. Urednica je brojnih dokumentarnih emisija Dramskoga programa Hrvatskoga radija.

Mani Gotovac bila je glavna urednica časopisa Prolog (1987. – 1993.). Objavila knjige Tako prolazi Glorija i Dubrovačke mišolovke, autobiografske romane Fališ mi (dva dijela), Ma koji život, ma koji teatar i Snebivaš me. Dobitnica je brojnih kazališnih nagrada.

In memoriam Mani Gotovac u programima i iz arhiva HRT-a

U povodu odlaska naše glasovite kazalištarke u četvrtak, 14. studenog, na HR1 u 9.30 repriziramo emisiju Kulturni kolkovij u kojem je gostovala Mani Gotovac; u petak, 15. studenoga na HR3 od 13.30 sati emitiramo Portret umjetnika u drami - Mani Gotovac snimljen 2000. godine; u večerašnjoj emisiji Kultura s nogu u 20.05 sati na HTV1 o Mani Gotovac govorit će Velimir Visković.

Iz našeg arhiva donosimo razgovore s Mani Gotovac iz emisija Željka Ogresta i gosti (1996.), Glamour Cafe (2001.) i Nedjeljom u 2 (2010.), koje možete pogledati i na YouTube kanalu HRT-a:
Mani Gotovac: Uvijek iskrena, pa i o najbolnijim temama
Na usluzi HRTi pogledajte kako je ekipa emisije Knjiga ili život provela Deset minuta s Mani Gotovac, a u nastavku pogledajte što je Voji Šiljku, kojeg je primila u svojem stanu, ispričala u emisiji Moje slike, moji snovi:

Odnos politike i kulture, strast u stvaranju i licemjerje  – neke su od tema o kojima je naša slavna i utjecajna dramaturginja, teatrologinja, književnica i prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta Mani Gotovac, kao i uvijek, bez dlake na jeziku komentirala gostujući u Intervjuu tjedna Hrvatskoga radija prije godinu dana:
Mani Gotovac: Barbari dohodu, pustinja raste

Brzojavi sućuti predsjednice, predsjednika Sabora i ministrice kulture

- Njezin profesionalni život imao je nekoliko karijera, a sve su bile jednako uspješne. Kao intendantice prihvaćala je izazove uvjerena u snagu kazališta kojemu je poticala dinamičan dijalog sa suvremenim društvom.  Kao spisateljica u svojim je djelima prenosila priče pune emocija i mediteranskog temperamenta kojeg je cijeli život u sebi nosila, navela je u brzojavu sućuti obitelji Gotovac predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Gospođa Mani Gotovac ostat će u trajnom sjećanju hrvatske javnosti po svojoj vrsnoj karijeri dramaturginje, teatrologinje i spisateljice. Njezin bogati kazališni opus i izričaj ostat će trajna referenca u suvremenom hrvatskom kazališnom stvaralaštvu. Primite još jednom, poštovana obitelji, izraze iskrene sućuti, navodi u brzojavu sućuti predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Premda njezinim odlaskom ponajviše gube njezina obitelj i prijatelji, snažno i bezrezervno taj će gubitak osjetiti i hrvatska kultura. Jaka osobnost Mani Gotovac upotpunjena iskustvom, znanjem i iznimnom radnom energijom obilježila je život te iznimne pojave na hrvatskoj kulturnoj sceni, stoji u sućuti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Podsjetivši da je Mani Gotovac bila prva intendantica nacionalnoga kazališta u hrvatskoj povijesti, istaknula je da je svoju viziju kazališta kreirala beskompromisno, strastveno i povrh svega uspješno te 'radila na njegovoj vidljivosti i razvoju publike, vodeći uvijek računa o visoko profesionalnoj umjetničkoj razini'.

- Vodila je kazalište kao što je vodila i život, i kao što je na kraju i pisala potentno, iskreno, glamurozno, s velikim darom da u priču uvuče svoju publiku, da je pridobije i zainteresira još dugo nakon pogledane predstave ili pročitane knjige. Entuzijazam, talent i karizma obilježile su život ove sjajne umjetnice, ali i doprinijele razvoju kulturnog života Republike Hrvatske, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek u povodu smrti teatrologinje i književnice Mani Gotovac.

Što su o dubokim tragovimakoje je ostavila, ali i provokativnim i kontroverznim potezima Mani Gotovac na našoj kulturnoj sceni, rekli njezini kolege i prijatelji pogledajte u reportaži iz našeg središnjeg Dnevnika:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!