"Unutarnji mostovi" - izložba o seljenju, emocijama i unutarnjim borbama

05.08.2021.

22:56

Autor: Ivona Ramadža Čolić/ViK/HRT

U niz autoportreta pretočila je Radić Parać vrtlog vlastitih emocija.

U niz autoportreta pretočila je Radić Parać vrtlog vlastitih emocija.

Foto: ViK / HRT

Život su joj obilježili mnogi gradovi, odrasla je na otoku Čiovu, školovala se u Splitu, radila u Trogiru, a nakon posljednje samostalne izložbe u Hrvatskoj 2014., otišla je u Berlin. Akademska umjetnica Sandra Radić Parać one životne mostove naučila je graditi pa se pred domaću publiku vratila s novim ciklusom radova. Svoje iskustvo seljenja, proživljenih emocija i unutarnjih borbi pretočila je u izložbu "Unutarnji mostovi".

"Autentičnost i iskrenost prema sebi i svom radu. Sve ostalo će nadoći." Moto je to autorice izložbe: samostalne umjetnice, profesorice likovne kulture i likovne pedagoginje.

U niz autoportreta pretočila je Radić Parać vrtlog vlastitih emocija: čulo se na otvorenju izložbe. Novi ciklus slika obuhvaća i portrete. Raditi je na njemu počela 2015. I premijerno ga predstavlja u Šibeniku.

- Predstavljam se s 21 radom. Radi se o portretima u klasičnoj tehnici ulja na drvu kombiniranim materijalima. Izložba se zove "Unutarnji mostovi" i radi se o mojim unutarnjim, intimnim stanjima koji su preko autoportreta izbili na površinu, kaže za svoju izložbu Radić Parać.


Akademska umjetnica Sandra Radić Parać

Akademska umjetnica Sandra Radić Parać

Foto: ViK / HRT

Struka je rekla: autorica je ovo čiji rad obilježava autentičan izraz.

Za podlogu ona bira drvo. Kao živu materiju koja u svojim godovima bilježi i čuva tragove vremena.

- Isto tako koristi materijale iz svakodnevnog života, ali oni nose svoju simboliku: poput ključa trogirskog ateljea ili čipke koji je napravila njezina majka. Njeguje stvarno jedan visoko individualizirani jezik - jedinstven u Hrvatskoj, kaže Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe.

Intimni vizualni dnevnik Sandre Radić Parać može se razgledati u Galeriji svetog Kreševana do 16. kolovoza.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!