Počeo Pulski filmski festival

16.07.2022.

20:19

Autor: Jana Radić/Dnevnik/HRT

Počeo Pulski filmski festival

Počeo Pulski filmski festival

Foto: Dnevnik 3 / HRT

Svečanim programom u Pulskoj areni počeo je Pulski filmski festival. Iako je ove godine izostao tradicionalni vatromet - uzbuđenja na otvorenju nije nedostajalo s obzirom na to da je ovo prvi poslijepandemijski festival. Pokrovitelj festivala je predsjednik Republike Zoran Milanović - koji je i došao na otvorenje.

Potresna priča o Vukovaru Eduarda Galića "Šesti autobus" otvara natjecateljski program ovogodišnje Pule.

- Znači mi ono što bi svakome značilo, znači jedno zadovoljstvo, to ćemo vidjeti na kraju, neka vrsta priznanja filmu da sa svojom kvalitetom zaslužuje da otvori festival, rekao je Galić.

Uz ratnu dramu "Šesti autobus", još četiri filma imaju svjetsku premijeru upravo na 69. Pulskom filmskom festivalu. To su drama "Glava velike ribe" Arsena Oremovića, zatim povijesni film "Ilirikum" Simona Bogojevića Naratha, "Nosila je rubac Črleni" Gorana Dukića, a svjetsku premijeru ima i komedija "Punim plućima" Radislava Jovanova. Za Zlatne Arene u hrvatskom programu natjecat će se i sportska drama "4:2" Anđela Jurkasa, "Baci se na pod" redateljice Nine Violić, akcijska komedija "Divljaci" Darija Lonjaka, "Zbornica" Sonje Tarokić te crna komedija "Stric" redateljskog dvojca Davida Kapca i Andrije Mardešića.

- Imamo deset filmova, imamo čak sedam debitanata, ono što je isto zanimljivo dakle od tih sedam debitanata ima ih nekoliko koji su uspješni u drugim umjetničkim disciplinama, koji su dakle u zreloj dobi odlučili snimiti svoj prvi cjelovečernji igrani film i eto pozivam publiku da ih pogleda, rekao je Pavo Marinković, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala.

Novina festivala projekcije su filmova izvan Pule:

- Ove godine smo i u gradu Rovinju i u Poreču za sve one koji nisu u mogućnosti doći u Pulu i pogledati filmove mogu to napraviti u tim gradovima u večernjim terminima u svakom od dva grada su po tri projekcije hrvatskog programa, rekla je Tanja Miličić, ravnateljica Pulskog filmskog festivala.

A u međunarodnom programu Pulskog filmskog festivala ove će se godine prikazati 11 naslova. Težište je na manjinskim koprodukcijama. Publika će moći pogledati nagrađivane naslove iz Poljske, Makedonije, Izraela, Austrije i Španjolske, a neki od njihovih autora i osobno će doći u Pulu na projekcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!