Vitezova posveta maestru Arsenu

29.03.2023.

10:09

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Arsen i Vitez

Arsen i Vitez

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Kabare "Arsen+Vitez" s kojim se glumac i prvi čovjek Histriona Zlatko Vitez vraća na kazališne daske, posveta je velikom maestru Arsenu Dediću, njegovim stihovima i glazbi koju je stvarao za kazalište. Oda je to dugogodišnjem prijateljstvu, ali i glazbenoj umjetnosti.

Gotovo 5 desetljeća suradnje i prijateljstva obilježile su kazališne predstave, poezija i glazba, a kako ih se prisjetio Zlatko Vitez provjerila je ekipa Vijesti iz Kulture:

- Evo sad je točno 50 godina od kako smo Arsen i ja prvi put surađivali u Dramskom kazalištu Gavella, bila je to predstava Hederlin koju je režirao naš veliki redatelj Kosta Spajić i nakon toga suradnja je bila neprekinuta, prisjetio se Vitez.

Bile su tu i Domagojada, i Glumijada, i Histrijada, Kavana Torso, Kći Lotrščaka, Vitez Slavonske ravni...

- Pa tu je onda i Grička vještica, pa i Hidrocentrala u Suhom dolu, pa ima ih 26, trajalo bi do jutra da nabrajam, dodao je Vitez.

Skladatelj i pjesnik, Arsen Dedić jedan je od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj. Među ostalim, uglazbio je stihove Krleže, Cesarića, Ujevića, Goloba, a velik dio njegova opusa bila je glazba za televiziju, film i kazalište.

- Arsen je bio isto poznati kabaretist, konačno, on je prvi dobitnik nagrade na prvim Gumbekovim danima. Bi je to njegov Arsenal, tako je on zvao svoj kabare. Osvojio je prvu nagradu za najbolju predstavu, odnosno za najbolji kabare. Pa je tim tragom Arsenizma krenuo i Vitezizam, zaključuje Vitez.

Istodobno sentimentalan i duhovit, kabare "Vitez + Arsen iliti Što je glumac bez slobode", posveta je umjetnika umjetniku - koju publika u Histrionskom domu neće dugo zaboraviti.

Zlatko Vitez

Zlatko Vitez

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!