Žuta kuća, dom umjetnika i kreativaca

12.06.2021.

07:28

Autor: Klara Dujmović/V.K./regionalni dnevnik/IMS/HRT

Žuta kuća

Žuta kuća

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Neovisno o vremenu, ako vas put nanese do Istre - planirati možete posjet Žutoj kući u Balama. Otvorena je u sklopu Art simpozija, ondje će stvarati i boraviti mnogi umjetnici, a prvi je svoje radove uselio fotograf Nikola Šolić.

Žuta kuća

Žuta kuća

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Žuta kuća novi je dom umjetnika, kreativaca, intelektualaca. Na raspolaganju im je smještaj, galerija, ljetno kino, malo kazalište uređeno u pekarnici iz 14. stoljeća. 

- Po uzoru na mala sicilijanska kazališta za 18 ljudi mi imamo 16 mjesta. Ono će služiti za promocije knjiga, druženja, predstave, govori Tomislav Pavlek, autor projekta.

Ovdje će boraviti besplatno i stvarati nova umjetnička djela, pisati znanstvene radove.  

U povodu otvorenja postavljena je izložba fotografija Nikole Šolića. Izloženo je 10-tak radova velikog formata s motivima sunca i neba, nastalih za autorova boravka u Bagdadu 2006. godine.

- Ideja je bila da snimim onu sliku s helikopterom. Tamo je heliodrom u zelenoj zoni, to je bilo udaljeno 2 kilometra od mene. Tako da je uvijek isti kadar. Komad neba i ono što se vidi oko heliodroma, govori Nikola Šolić, fotograf.

Projekt žute kuće nastao je kao rezultat suradnje Akademije svega, općine Bale i župe Bale koja je umjetnicima iznajmila prostor za stvaranje.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!