Pobuna na fakultetu arhitekture i urbanizma

14.10.2021.

17:26

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Ivan Livio Radun i Ivan Stanojević

Ivan Livio Radun i Ivan Stanojević

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Skupina prvostupnika arhitekture i urbanizma traži povećanje upisne kvote za diplomski studij na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije. Mjesta, naime, ima samo za 35 studenata i to onih s najboljim ocjenama.

Dva Ivana, jedan problem. Pet je studenata koji su završili preddiplomski studij, a nisu uspjeli upisati diplomski. Prekobrojni su, a iako je vrednovanje ocjena kriterij već deset godina, troje ih ne odustaje.

- Mi smo malo proučili sa strane i vidjeli smo da ako se upiše još troje studenata, ta kvota fakultetu ne bi igrala nikakvu ulogu, uvjeren je prvostupnik arhitekture i urbanizma Ivan Livio Radun.

Na pitanje k
ako to znaju, kažu kako su gledali koeficijent profesora i studenata.

- Jednostavno je bio zadovoljavajući ako se i podigne za tri mjesta, dodao je.

No diplomski studij složeniji je od preddiplomskog, objašnjava dekan. Radionice, vježbe, nije bez razloga upisna kvota 35 studenata, a izvrsnost kriterij.

- Studenti o kojima mi sad razgovaramo, ovih 5, oni imaju prosjek ispod 2,89. Primjerice ni u Zagrebu, gdje se oslobodilo 11 mjesta, nisu se uopće uspjeli kvalificirati jer Zagreb ima još to jedno dodatno ograničenje, a to je da ne prima studente s prosjekom ispod 3,0, rekao je dr. sc. Nikša Jajac, dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

I fakultetsko je vijeće odlučilo da povećanja kvote neće biti. Bilo je prekorednih čak 17, no neki su odustali, neki se upisali u Zagrebu, u Splitu je čak troje upisano mimo kvote zbog istog broja bodova. Našim Ivanima, čini se, ne preostaje nego pokušati i dogodine.

- Dogodine očekujemo još veći problem jer se ovaj problem i prošle godine dogodio, a nije ga se riješilo, samo se zatvaraju oči. Tako da dogodine mislimo da će biti jako teško upasti te da će dobar broj ljudi ostati neupisan, rekao je prvostupnik arhitekture i urbanizma Ivan Stanojević.

Splitski i zagrebački diplomski studij upisuju i studenti iz Osijeka i Mostara, uskoro i Rijeke. Konkurencija žestoka. Na žalost studenata, nema jamstva da nekoga mjesto čeka. Možda je utjeha da se, i za splitsku arhitekturu dogodine, razmišlja o uvođenju dodatnih razredbenih postupaka - uz ocjene, naravno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!