Izviđači posadili 14.000 sadnica drveća

05.11.2021.

17:10

Autor: Dinko Kreštalica/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Izviđači posadili 14.000 sadnica drveća

Izviđači posadili 14.000 sadnica drveća

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nakon uspješne akcije Boranka, Savez izviđača Hrvatske pokrenuo je novo pošumljavanje s 14.000 sadnica drveća. Odgovor je to na konferenciju o klimi održanu u Glasgowu gdje je naša vlada najavila posaditi dodatnih milijun i sto tisuća sadnica na godinu zbog globalnog porasta emisija stakleničkih plinova.

U Demerju pokraj Zagreba, posađene su prve sadnice hrasta lužnjaka, a već sutra će ovdje mnogi volonteri uz djelatnike Hrvatskih šuma zasaditi novih tisuću sadnica. Prostor je to gdje je rastao jasen, ali kako su ga napali nametnici, morao je biti iskrčen.

- S obzirom na to da je glavna misija izviđačkog pokreta da stvaramo bolji svijet, vjerujem da ovakvim akcijama i edukacijom i mladih i starijih ljudi postoji nada za bolje sutra, rekla je izviđačica Marijana Andrijana Galešić.

Gotovo 50 % hrvatskoga teritorija čine šume, a četvrti smo u Europi po apsorpciji ugljika. Slogan ove akcije je "Šumoborci, zelenije budućnosti tvorci".

- Ovaj konkretan primjer, odnosno konkretna obveza da ćemo saditi više od milijun dodatnih stabala godišnje do 2030. godine e isključivo s jednim ciljem smišljen, a to je da se kompenzira ugljični otisak turizma u Hrvatskoj s obzirom na to da je Hrvatska zemlja koja se diči svojim turističkim kapacitetima, objasnila je Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Cilj je na godinu pošumiti 220 hektara. Stručnjaci s energetskog instituta Hrvoje Požar izračunali su kako svaki strani turist automobilom napravi 740, a motociklom se kroz našu zemlju provoza punih 840 kilometara.

- Želja je amortizirati CO2 svih vozila koja ulaze u Hrvatsku kroz sadnju milijun i 100 tisuća stabala mimo svega ovoga što godišnje radimo i na to smo posebno ponosni, rekao je Igor Fazekaš, član Uprave Hrvatskih šuma.

Ovo je prvi hrvatski program za nadoknadu proizvedenih emisija CO2 sadnjom stabala, a izviđači su dokaz da itekako ima smisla raditi ovakve stvari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!