Kreće Mala škola suvremenog plesa

28.03.2023.

07:00

Autor: V.M./HRT

S prošlogodinšnje radionice

S prošlogodinšnje radionice

Foto: promo / HRT

Već treću godinu plesna udruga Tiramola u Splitu priređuje program plesne edukacije i razvoja publike, koji uključuje niz radionica i distribuciju recentnih predstava suvremenog plesa. 

Ove godine program je podijeljen na dva polugodišta: u prvom polugodištu škole polaznike očekuje pet radionica različitih tehnika suvremenog plesa, koje će voditi renomirani plesni pedagozi Josipa Štulić, Marin Lemić, Ida Jolić, Aleksandra Janeva Imfeld, Koraljka Begović, Irma Unušić i Sunčica Bandić.

- Sve radionice namijenjene su mladima (16 +) i odraslima, a pogodne su i za početnike, najavljuju organizatori.

U Amfiteatru Doma mladih bit će izvedena predstava "Transformeri 2" umjetničke organizacije ON/A te solo rad " BI-POLAR B(E)AR/E" Marina Lemića.

- Prvi nastavak predstave "Transformeri", kojeg smo imali prilike pogledati prošle godine u sklopu Male škole, nagrađen je Nagradom strukovnih udruga za najbolju koreografiju u sezoni 2018./2019. i najbolju pojedinačnu izvedbu u predstavi (Ida Jolić), a Marin Lemić dobio je Nagradu hrvatskog glumišta 2020. za najbolje umjetničko ostvarenje. Nomadska plesna akademija stiže nam s predstavom "Predstava koja nastaje", a igrat će na otvorenom, na platou Doma mladih, stoji u najavi.

Radionica Josipe Štulić "Suvremene plesne tehnike" otvara program prvog polugodišta Male škole, a održat će se u subotu, 1. travnja, od 17 do 20 sati i nedjelju, 2. travnja od 10 do 13 sati u dvorani Beton Kino Doma mladih.

- Ako vas zanima ples i kretanje, sada je pravi trenutak da se ohrabrite jer ćemo na ovoj radionici otkrivati tehniku i principe suvremenog plesa, istraživati i osvještavati tijelo. Kroz seriju vježbi zagrijavanja, bazirat ćemo se na korištenje daha i gravitacije kako bi probudili mišiće i pripremili ih za intenzivnije plesne materijale. U drugom dijelu radionice ćemo pomoću vođenih improvizacijskih zadataka akumulirati nove obrasce kretanja, specifične svakom polazniku pojedinačno. Fokus je na istraživanju pokreta i uživanju u njemu, onome što tijelo može stvoriti kroz igru i što mu je prirodno. Na radionici ćemo provoditi vrijeme plešući zajedno, ističe Josipa Šulić.

Josipa Štulić je plesačica i koreografkinja koja živi i radi u rodnom Zadru i svoje trenutno djelovanje veže uz Zadarski plesni ansambl. Nakon studija suvremenog plesa na Salzburg Experimental Academy of Dance sudjeluje u raznim projektima kao izvođačica i sukreatorica u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u plesnim predstavama, koreografira cjelovečernje i kraće uratke, a radost kretanja širi raznolikim pedagoškim radom. Posljednjih godina drži niz radionica za zainteresiranu javnost, ne-plesače, inkluzivne skupine, ali i profesionalne treninge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!