Mladi Amerikanci sve više čitaju, potaknimo i našu djecu!

28.03.2023.

07:01

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

ilustracija

ilustracija

Foto: Ground Picture / Shutterstock

Američko je istraživanje prošle godine pokazalo da nova generacija, generacija Z, ponovno otkriva čitanje. Pokazuje to i platforma TikTok koja otkriva da sadržaji o knjigama imaju nevjerojatnih 40 milijardi pregleda. Naše mlade čitatelje u tom će smjeru pokušati "pogurati" projekt Dobra knjiga u dobrom društvu.

Američka je generacija Z u prošloj godini kupila 821 milijun knjiga, što je porast i u odnosu pandemijsku 2020. za 67 milijuna i čak 125 milijuna više nego u 2021. godini, a kod nas stvari ne stoje ni približno tako dobro.

Kako utjecati na čitateljske navike naše mlade publike u emisiji Dobro jutro, Hrvatska doznali smo od Snježane Bahtijari, voditeljice projekta Dobra knjiga u dobrom društvu, koji kreće ove srijede, 29. ožujka, u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici:

Cilj projekta je poticati naviku čitanja kroz upoznavanje domaćih i stranih autora i kultura te promovirati kulturu argumentiranog dijaloga i važnost znanja.

- To ćemo pokušati postići kroz inovativni koncept događanja uživo uz interakciju s čitateljima, razgovore o važnim temama sa znanstvenicima, autorima i autoritetima za pojedine teme. Planiramo i Inspirativnu pričaonicu i druge programe namijenjene svima koji cijene čitanje i znanje, ističu organizatori iz Kuće dobrih knjiga TIM press.

Projektom se, uz digitalni dostup i komunikaciju po društvenim mrežama, planira popularizacija razgovora o knjigama na određenu temu uživo u fizičkom kontaktu na jednom mjestu, licem u lice. Tema događanja u Zagrebu je U globalnom dvorištu i imat će tri dijela:

- Prvi dio programa je razgovor o osnovnoj temi U globalnom dvorištu o kojoj će uz podršku moderatorice Vlatke Kolarović razgovarati panelisti Tamara Babun, producentica Wolfgang & Dolly (Dulum zemlje), Hrvoje Balen s Visokog učilišta Algebra, Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta, Danica Ramljak, savjetnica za obrazovanje i znanost u Svjetskoj banci, Višeslav Raos, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti, i Dubravka Sinčić Ćorić, redovita profesorica Ekonomskog fakulteta, najavljuju organizatori.

U razgovoru će se dotaknuti različiti aspekti važnosti znanja u globalnom dvorištu, koliko je važno čitati, znati, prenositi znanje i informacije, povezivati se sa svijetom, biti njegov građanin koji cijeni svoju, ali i tuđu kulturu i znanost.

- Kao dobra podloga za razgovor bit će knjige Erike Fatland "Sovjetistan", Sylvaina Tessona "Snježni leopard", Jeana Zieglera "Kako sam unuci objasnio kapitalizam", Shauna Walkera "Taj dugi mamurluk" i Francisa Fukuyame "Identitet", navode organizatori.

Drugi dio programa bit će posvećen medijima, brendiranju u globalnom dvorištu, privlačnosti Hrvatske i njenih ljudi. o čemu će diskutirati Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista i Božo Skoko, redoviti profesor Fakulteta političkih znanosti.

Treći dio programa je "Inspirativna pričaonica" Tonija Miluna - matematičara kojemu ljudi vjeruju posebno mladi.

- On je snimio 2 tisuće video materijala i besplatno ih podijelio. Pokrenuo Konferenciju financijske pismenosti i promovira širenje znanja te čitanje kao temelj razvoja društva, ističu organizatori.

Za glazbenu podlogu pobrinut će se Ante Gelo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!