Što čitati? - dnevničke zapise ili biografski roman

22.03.2023.

07:47

Autor: Jagna Pogačnik/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Jagna Pogačnik

Jagna Pogačnik

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U ovotjednoj književnoj preporuci emisije Dobro jutro, Hrvatska književna kritičarka Jagna Pogačnik izdvojila je dva nova izdanja - dnevničke zabilješke Olje Savičević Ivančević „Pisma Čitateljici“ i biografski roman „Euforija" švedske književnice Elin Cullhed.

Olja Savičević Ivančević: „Pisma Čitateljici“, Buybook

„Pisma Čitateljici“ su dnevnički zapisi nastali, kao „predbilježnica“ autoričina romana "Ljeta s Marijom". U dnevničkim zapisima bavi se statusom spisateljica danas, razdobljem pandemije i potresa zbog čega se s obitelji izolirala na otoku te selidbi iz Splita u Zagreb.

Nakon krize pisanja uzrokovane vanjskim događajima, u dnevnik bilježi faze nastanka romana, prije svega skupljanje i provjeravanje građe. I dnevnik i roman mogu se čitati zajedno i jedan drugome daju kontekst.

Elin Cullhed: „Euforija“, Fraktura, prijevod Lana Momirski

Ovaj roman švedske književnice Cullhed fikcionalna je biografija američke spisateljice Sylvije Plath. Roman prati motive iz njezinog stvarnog života, ali je i književni eksperiment - pisan u formi njezina unutarnjeg monologa, emotivno nabijen, uvijek u povišenom, euforičnom stanju.

Izniman je poetski jezik sačuvan u prijevodu Lane Momirski, a kroz roman autorica propituje uloge supruge, majke, spisateljice…

Galerija
"Pisma čitateljici", Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
"Euforija", Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!