Što čitati? – knjige za ljetne dane

21.07.2021.

10:45

Autor: Karolina Lisak Vidović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: Lucky Team Studio / Shutterstock

U ovotjednoj književnoj preporuci urednica HRT-ovih radijskih i televizijskih emisija o književnosti Karolina Lisak Vidović predstavila je dva romana domaćih pisaca - prvi je napisao jedan od naših najpoznatijih i najcjenjenijih pisaca, a drugi je djelo mladog autora koji se tek probija na našoj književnoj sceni.

Pogledajte književne preporuke romana "Vilinske priče" Gorana Tribusona i "Beskrajno ljeto" Mislava Gleicha:

Goran Tribuson: „Vilinska priča“, Egmont


Glavni junak „Vilinske priče“ Max Linder tipičan je lik kakve smo upoznali u brojnim romanima Gorana Tribusona:


- Simpatični je gubitnik kojega ponekad život, ponekad i sam sebe, baca na dno, a onda ponovno pronalazi način kako se vratiti. Iako ga se bogata obitelj rano odrekla, on baš i neće žaliti i neće zazirati ni od kakva posla: bit će policajac, istražitelj, švercer, vojnik, ali i trgovac nekretninama. No Max Linder samo je katalizator burne njemačke i europske povijesti prve polovine 20. stoljeća koja će se prelomiti preko njegovih leđa: dva rata, političke promjene, nesretne ljubavi i avanture kao iz kakva najuzbudljivijeg filma, ističu iz izdavačke kuće Egmont.


Poznavatelje Tribusonovih djela ovaj roman odvest će u ranu autorovu fazu koju su teoretičari nazvali fantastičarskom, iako se sličnim stilom pripovijedanja bavio i poslije, ponajviše u zbirci pripovijedaka „Zvijezda kabarea“ (1998.), i ovaj je roman neka vrsta poetičkoga nastavka te sada već kultne zbirke priča, a može se, naravno, čitati i kao samostalno djelo.


- Roman „Vilinska priča“ koliko je bildungsroman toliko je i bajka, neobična i na trenutke nevjerojatna priča o trima ženama i trima ljubavima koje su bile osuđene na propast. Iako je ovo roman o nesretnom životu nesretnih ljudi, on je istodobno i vrlo zabavan, napet ispisan neodoljivim tribusonovskim stilom, napominju izdavači.

Mislav Gleich: „Beskrajno ljeto“, Despot Infinitus


Radnja romana zbiva se 1997.godine, krajem školske sezone. U fiktivnom gradiću Potstoneu, na sjeveru Amerike, osamnaestogodišnji Adrian Paine sa svojom djevojkom Christie i njezinim malim bratom Dannyjem odlazi na izlet u obližnju šumu.


- Dan se preobražava u pakao jednom kad njih troje slučajno prisustvuju smaknuću u zabačenom dijelu šume: dvojica muškaraca natjeraju naizgled bespomoćnog i dobroćudnog starca da se sam objesi. Danny se slučajno posklizne, zbog čega privuče pozornost dvojice krvnika. Oni prijete dječaku, Christie i Adrianu da će ih ubiti ako ikomu odaju bilo što od onoga što su vidjeli, stoji u kratkom sadržaju romana koji je objavila kuća Despot Infinitus.


Napet i iskren, ovaj psihološki triler s naglaskom na introspekciju apostrofira niz osjetljivih tema.


- Borba s depresijom i traumom, adolescentska izgubljenost, tinejdžerska ljubav, nada, te bitka sa samim sobom, ističu izdavači.


Mislav Gleich rođen je 1997. godine u Zagrebu, piše priče, svira gitaru i stvara glazbu, a bavio se i filmom. Kao uzore navodi Dickensa, Twaina, Kinga, Rowling i Hugoa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!