Što čitati? - dvoglasnu knjigu ili fenomen književnog regionalizma

31.08.2021.

15:19

Autor: Karolina Lisak Vidović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Karolina Lisak Vidović

Karolina Lisak Vidović

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U ovotjednoj književnoj preporuci urednica HRT-ovih radijskih i televizijskih emisija o književnosti Karolina Lisak Vidović predstavila je dva domaća izdanja: prvo je nazvala jednim od najvažnijih izdanja domaće produkcije ove godine, a drugo - neobičnim događajem u našoj književnosti.

Pogledajte književne preporuke „Banijske književne antologije“ autora Miroslava Kirina i Borisa Vrge te „Zarazne zone“ Andrijane Kos Lajtman i Damira Radića:


Miroslav Kirin i Boris Vrga: „Banijska književna antologija“, Meandarmedia & Hrvatski P.E.N centar


Iako godina još nije završila, naša književna kritičarka smatra da je to jedno od najvažnijih izdanja domaće produkcije 2021. Riječ je o prvoj antologijskoj valorizaciji banijske književnosti, koja bi trebala potaknuti interes kulturne javnosti za fenomen književnog regionalizma, te za specifičnost banijske književnosti.


- Potaknuti nedavnim razornim potresom koji je u žižu javnosti doveo inače zapostavljeno područje Banije, odnosno Banovine, kolega Boris Vrga i ja odlučili smo napraviti antologiju banijskog pjesništva i proze kako bismo ukazali na taj iznimno vrijedan, a nedovoljno poznat segment nacionalne i regionalne kulture, ustvrdio je Miroslav Kirin.


Područje je to koje je slabo ucrtano u kulturnu mapu Hrvatske - jedna od slijepih mrlja naše književne karte premda ima kontinuitet književne proizvodnje jer i na rubovima se događa vrijedna književnost, a periferija nije geografski nego spoznajni pojam.


Svaka naša regija, a imamo ih još nažalost zapostavljenih i zanemarenih regija, trebala imati ovakvu književnu antologiju. Koautorska višežanrovska antologija aktualizira književni identitet toga područja i pokazuje da jako malo znamo o toj regiji.

"Banijska književna antologija"

"Banijska književna antologija"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dva su jasna kriterija: zemljopisni i vremenski - između 200-njak kandidata odabrali su 26 pjesničkih i 12 proznih autorskih osobnosti rođenih na prijelomu 19. u 20.stoljeće i koji su ili rođenjem ili životom ili djelovanjem vezani uz Baniju.


Pjesništvo je prevladavajuće, a većina autora je već kanonizirana u drugim antologijama, no nameće se pitanje zašto su mnogi autori s tog područja morali otići u velike gradove da bi se autorski ostvarili i bili kritički vrednovani.


Tu su, primjerice stihovi Ljubomira Micića koji je 1921.godine pokrenuo časopis Zenit vezan za avangardni pokret zenitizam. Imao je važnu ulogu u književnom životu Banije, povezujući je s međunarodnom scenom.


U antologiju su uključeni i Ulderico Donadini, prozaist i dramatičar, nevelika pjesnička opusa, Ivo Kozarčanin s pjesmama pejzažne tematika, Slavko Jendričko - amblematski pjesnik Siska, Ana Brnardić čija je poezija sinonim za čudesno, pa najmlađa autorica Marija Deanović i dr.


Tri su dominantne osi u poeziji banijskih autora, prema Kirinu: eksperimentalna, avangardistička i postavangardistička.


U izboru proze zastupljeni su Slavko Kolar, Ludwig Bauer, Tatjana Gromača, Slađana Bukovac koja tematizira "zemlju za koju je preporučljivo umrijeti ali u njoj nije moguće živjeti" i druge autorice i autori.

"Zarazna zona"

"Zarazna zona"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT


Andrijana Kos Lajtman i Damir Radić: "Zarazna zona", Fraktura, ilustrirala Maja Rožman


„Zarazna zona“ je posebna autorska knjiga i neobičan događaj u našoj književnosti. Radi se o dvoglasnoj knjizi koja donosi poetski odjek vremena, a također je prirodna reakcija na stvarnost.


Sve je krenulo kao interni projekt, kao poetska igra, da bi potom preraslo u knjigu koja postavlja važno pitanje - kako čitamo poeziju?


Prisutne su različite poetike, no u harmoničnom su odnosu. Pjesme se zrcale; heterogene su, no postoji interakcija kroz obradu jedne teme iz dva poetska rakursa, i uz međusobno komuniciranje.


Jednom će se netko u budućnosti baviti našim vremenom potresa i pandemije i čitat će novinarske članke, pa se treba nadati da će uzeti u ruke i umjetnička ostvarenja -pravi duh vremena i pravu emociju…


Ako su Kirin i Vrga reagirali na potres, Andrijana Kos Lajtman i Damir Radić su reagirali i na pandemiju i na potres. Eto dokaza da i tako grozne stvari mogu donijeti i nešto dobra.


- „Zarazna zona“, pisana u dva glasa tijekom prvog lockdowna i zagrebačkog potresa, jedan je od bitnih umjetničkih dokumenata vremena koje nas je snašlo. Usprkos vanjskim izvanrednim uvjetima ova knjiga na jedinstven, nježan i emotivan, ali nadasve pjesnički uvjerljiv i superioran način dočarava odnos dvoje koji su u procesu tog zatvaranja svijeta orijentirani jedno na drugo, na građenje zajedničkog, ističe se u bilješci izdavača..


Andrijana Kos Lajtman je pjesnikinja, znanstvenica i profesorica s dosad objavljenim nizom knjiga i znanstvenih radova, a ovo je njezina peta pjesnička zbirka, a Damir Radić je pjesnik, filmski kritičar i esejist koji se bavi i režijom.

"Zarazna zona“

"Zarazna zona“

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!