Ljetnja škola filma na Šipanu: Harrison Ford poslao djeci moćnu poruku

22.08.2021.

13:49

Autor: Vicko Dragojević/M.M./More/HRT

Mali kutak za filmski trenutak

Mali kutak za filmski trenutak

Foto: More / HRT

Umjesto otpada šareni mural, automobile su zamjenile vrijedne ruke i kistovi. Polaznici Ljetne škole filma strpljivo su uredili ulaz u Luku Šipansku.

- Ukrašavamo jedan prostor koji je bio vrlo neugledan, tu se odlagalo smeće i bilo divlje parkiralište, a istovremeno učimo kako se pravi film na temu slikanja murala, rekao je Niels Noibert, voditelj radionice street art filma.

Street art film tražio je da se svi uključe: jedni slikaju, drugi snimaju kamerom pa čak i dronom.

- Trudimo se da djeci pokažemo ono što je trenutačno najprofesionalnije na tržištu, na tome stvarno ne štedimo. Da oni nauče kako rukovati s današnjom digitalnom tehnikom i kako od toga napraviti profesionalni i dobar film, dodao je Noibert.

Poštujući sve mjere, organizatori škole 43 djece podijelili su u 4 radionicem, a tijekom 10-ak dana proći će sve faze snimanja.

- Sistem je od ideje do premijere. Oni se prvi dan upoznaju s nekakvim praznim papirom ili praznom pločom u učionici, sami počnu kreirati ideju koja se pomalo razvija u scenarij i sve kulminira 14.8. premijerom tih radova, rekao je Miro Bronzić, voditelj Ljetne škole filma Šipan.

Većina polaznika se na Šipan vraća iz godine, a osim o samome filmu uče i o životu na otoku.

A male filmaše ohrabrio je i legendarni glumac Harrison Ford, koji je samo za njih snimio video poruku.

- Možete uraditi što god želite, ali morate u to vjerovati i tome se posvetiti. Ako to ne upali, pokušajte na neki drugi način. Biti uspješan ne znači imati sreće. Važno je da nikada ne pokušavate oponašati nečiji uspjeh, poručio im je glumac. 

Gotovo svi su već obećali vratiti se na Šipan iduće godine, a možda se i među njima krije buduća velika filmska zvijezda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!